Sezon na morele trwa w najlepsze, my zajadamy się codziennie ogromną ilością na surowo, do tego stopnia, że od kilku dni jemy tylko owoce 🙂 Trzeba wykorzystać na maksa ten sezon, kiedy mamy takie pyszności świeże i prosto z drzewa 🙂

Wszystko dobrze, tylko ja ciepłolubna istota, cały czas miałam brak ciepłego śniadanka 🙂 Z tego powodu zaczęłam myśleć co tu zrobić i wpadłam na pomysł ugotowania “zupy owocowej”, to może wyszła nie zupa, ale gorący mus. Nieważne 🙂 Tak nam to zasmakowało, że jemy codziennie! 🙂 Jest po prostu przepyszne, na obiad też może być. Ciepłe, syte i zdrowe…

Co tam nawrzucałam? 🙂 na dwie miseczki dla nas:

– 2 duże jabłka,

– około 5 moreli,

– garść truskawek,

– garść orzechów włoskich,

– garść słonecznika,

– można dodać jeszcze pokrojone daktyle lub rodzynki opcjonalnie 🙂

Kroimy w plasterki owoce, wrzucamy wszystko do garnka, wlewamy niecałą szklankę wody, żeby się nie przypaliły owoce zanim puszczą sok. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 10 – 15 minut (do momentu, aż owoce będą miękkie i trochę się rozgotują). Gotowe! 🙂 i Pyszne! Mniam 🙂

zupa owocowa przepis salatka zdrowa kuchnia naturalnie naturalni molele jablka sliwki rodzynki slonecznik truskawki