O “złotym mleku” można znaleźć naprawdę sporo informacji i wiele przepisów. Jeśli już wiesz czym jest napój zwany złotym mlekiem to ten artykuł nie będzie dla Ciebie odkrywczy, ale może uda mi się Ciebie zainspirować i co nieco podpowiedzieć. Jeśli natomiast pierwszy raz słyszysz tajemniczą nazwę “złote mleko” to zachęcam do czytania 🙂

Co to jest złote mleko?

Jest to napój którego głównym dodatkiem jest kurkuma, co sprawia że nabiera złotego koloru. Kurkuma ma bardzo wiele fajnych właściwości i na pewno warto ją mieć w swojej kuchni. Kilka ciekawostek o kurkumie możesz znaleźć w tym wpisie >kurkuma<

Nazwa “mleko” nie oznacza, że taki napój zawiera mleko, a przynajmniej nie powinien zawierać mleka krowiego, które dla większości ludzi jest po prostu szkodliwe. Do przygotowania tego napoju można użyć mleka roślinnego (najlepiej samodzielnie zrobionego), herbaty, bulionu lub po prostu wody.

Jak zrobić złote mleko?

Etap 1 – pasta

Aby w pełni wykorzystać drogocenne właściwości kurkumy najpierw należy ją podgrzać i przygotować z niej pastę. Wystarczy do małego garnuszka wsypać kilka łyżek sproszkowanej kurkumy, dodać wody i powoli gotować przez 5-10 minut. Podgrzewamy aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Jeśli przygotujesz więcej takiej pasty to możesz ją przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie.

Takie podgrzewanie podczas przygotowywania pasty pozwoli uwolnić więcej cennych substancji z kurkumy. Dlatego warto poświęcić trochę więcej czasu aby najpierw przygotować pastę. Jeśli bardzo Ci się spieszy to oczywiście możesz po prosty użyć sproszkowanej kurkumy 🙂

Na tym etapie, podczas przygotowywania pasty do kurkumy możesz dodać także swoje ulubione dodatki. Może to być; imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż.

Etap 2 – napój

Następnie używamy około 1 łyżeczki takiej pasty na szklankę gotowego napoju. Składniki na złote mleko:

  • łyżeczka pasty z kurkumy
  • woda, herbata, mleko roślinne, bulion – Pozostałe składniki zalewamy gorącym płynem.
  • szczypta pieprzu lub chili – To bardzo istotny dodatek do kurkumy, ponieważ zawierają piperynę. Piperyna poprawia przyswajalność kurkuminy (z kurkumy) nawet kilkunastokrotnie. Pieprz lub chili może dodać do pasty lub do napoju.
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego – Substancje aktywne z kurkumy są rozpuszczalne w tłuszczach dlatego dodajemy tłuszczu. Składniki rozpuszczone w tłuszczu zostaną łatwiej wchłonięte przez nas organizm.

inne dodatki (opcjonalnie):

  • sok z cytryny
  • trochę miodu
  • przyprawy korzenne

Wszystko mieszamy razem i pijemy gorące.

Taki napój dobrze pić wieczorem ponieważ działa uspokajająco i ułatwia zasypianie