Lista oczekujących Poinformujemy Cię, kiedy produkt pojawi się w magazynie. Po prostu zostaw swój adres e-mail poniżej.
Email Nie udostępnimy Twojego maila nikomu innemu.

Cały ten Ferment

Jak to się zaczęło? Należę do osób, które pamiętają jeszcze, jak wyglądało życie przed erą internetu, supermarketów i masowej produkcji żywności. Koło domu był ogródek, gdzie rosły najpotrzebniejsze warzywa i owoce. Dookoła biegały kury, latały gołębie a w klatkach...

czytaj dalej

Złote Mleko

O "złotym mleku" można znaleźć naprawdę sporo informacji i wiele przepisów. Jeśli już wiesz czym jest napój zwany złotym mlekiem to ten artykuł nie będzie dla Ciebie odkrywczy, ale może uda mi się Ciebie zainspirować i co nieco podpowiedzieć. Jeśli natomiast pierwszy...

czytaj dalej

ROSÓŁ – zupa mocy

Pamiętasz, jak mama albo babcia podawały Ci rosół, kiedy byłeś chory? A może zdarzyło Ci się po imprezie rano, marzyć o rosołku na kaca? 😉 Taki prawdziwy (nie z kostki), długo gotowany rosół, to bogactwo witamin, minerałów, tłuszczy, kolagenu i substancji odżywczych....

czytaj dalej

Nalewka z Orzecha Włoskiego – przepis i właściwości

Nalewka z orzecha włoskiego ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego warto mieć ją w domu. Nalewkę taką można stosować na róże problemy żołądkowe (bóle brzucha, wzdęcia, niestrawność itp.), a ponadto pomaga pozbyć się niechcianych lokatorów z naszych jelit,...

czytaj dalej

Domowe nalewki – przepisy i porady

Nie wiem jak Ty, ale ja czystej wódki po prostu nie lubię, a poza tym nie mam pewności, jakie "dodatki" zawiera. Właśnie dlatego wolę zrobić sobie nalewkę, która poza działaniem alkoholu, będzie dobrze smakowała i miała dodatkowe właściwości i walory,...

czytaj dalej

Chleb z kaszy gryczanej

Kilka dni temu naszła mnie ochota na chleb gryczany 🙂 Nie taki z mąki, tylko z kaszy gryczanej. Chleb jest bardzo prosty, zawsze wychodzi, a w przeciwieństwie do wielu chlebów bezglutenowych, bardzo łatwo się kroi i nie kruszy się. Przepis bardzo prosty, tylko...

czytaj dalej

Kefir wodny -kryształki japońskie

Kefir wodny to probiotyczny napój wytwarzany z ziaren kefiru wodnego. Ziarna kefiru wodnego można wykorzystać do hodowli na wodzie z cukrem, sokach owocowych i warzywnych, wodzie kokosowej, itp. Czym są ziarna kefiru wodnego? Ziarna kefiru wodnego składają się z...

czytaj dalej

Sok z kiszonej kapusty

Sok z kapusty jest bardzo zdrowym napojem i warto w "sezonie kapuścianym" wzbogacić swoją dietę takim sokiem. Sok z kapusty można pić na surowo lub ukiszony. Ja osobiście wolę ten ukiszony. Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele witamin, między innymi: K, E, C, B1, B2,...

czytaj dalej

Mirra i kadzidło – właściwości

Dziś krótko o ciekawostkach na temat działania olejków terapeutycznych Mirry i Kadzidła 🙂 Jako, że mamy taką zasadę, że nie piszemy o niczym, czego na sobie nie przetestujemy, to musieliśmy zaopatrzyć się w takowe olejki, co trochę nadszarpnęło nasz budżet 😉  Ale...

czytaj dalej

Tajniki suszenia żywności – Michelle Keogh

Uwielbiamy suszyć wszystko co możliwe za pomocą dehydratora (tzw. suszarki do grzybów wielopoziomowej), do tej pory było ty owoce, warzywa, kwiaty i zioła. Jednak ciągle było nam mało, dlatego wzbogaciliśmy swoją biblioteczkę o kolejną pozycję "Tajniki suszenia...

czytaj dalej

Rewelacyjne kokosowe kulki mocy !

Ostatnio zainspirowana przekąskami u znajomego, zaczęłam robić kokosowe kulki mocy. Są świetne, jako przekąska, zdrowe, bez cukru, po prostu sama moc kokosa! 🙂 I co najważniejsze, są sycące, co fajnie nam się będzie sprawdzać w wiecznej drodze. Work and travel! Co...

czytaj dalej

Karob – coś więcej niż naturalny słodzik

Ostatnio odkryliśmy i przetestowaliśmy karob (czyli mączkę chleba świętojańskiego).  Karob (szarańczyn strączkowy) występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej. Przebywając na Cyprze (na początku XX wieku karob był głównym towarem eksportowym Cypru)...

czytaj dalej

Kiszona kapusta – przepis

Dziś ukisimy kapustę nowym sposobem 🙂 W tamtym roku kisiliśmy w sposób szybszy, o którym możecie przeczytać >>> TUTAJ<<< , a w tym roku podpowiemy Wam, jak ukisić kapustę, żeby nie chodzić kolo niej i nie zaglądać do niej codziennie 😀 To coś w sam...

czytaj dalej

Jesienna herbatka z dzikiej róży i głogu

Pierwsze jesienne przymrozki to dobra pora na zbieranie owoców dzikiej róży i głogu. Warto zebrać te rosnące dziko i powszechnie występujące owoce i korzystać z nich przez całą zimę. Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie tych owoców jest zalanie ich...

czytaj dalej

Kawowa kombucha

Jestem fanem kombuchy już od dawna. Przez ten czas przetestowałem już różne rodzaje herbaty i dodatki smakowe do kombuchy. Teraz nadszedł czas na kawową kombuchę. I okazało się, że kombucha z kawy też smakuje rewelacyjnie; zapach może być trochę mylący ale w smaku...

czytaj dalej

Herbatka i ocet z pokrzywy

Właściwości i zastosowanie pokrzywy: oczyszczające (regulujące wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii) lekko moczopędne, krwiotwórcze, hipoglikemiczne (zmniejszające stężenie cukru we krwi), przeciwkrwotoczne źródło witamin i minerałów pobudza wytwarzanie...

czytaj dalej

Pancakes – amerykańskie naleśniki orkiszowe

Wczoraj zrobiłam na śniadanko orkiszowe pancakes 🙂 Przepis oczywiście zmodyfikowałam sama o produkty dostępne w naszej kuchni. Jako, że nie chcieliśmy jeść na słodko, zrobiłam wersję nieco pikantną 🙂 SKŁADNIKI 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka jogurtu L+ 1/3...

czytaj dalej

Kolcorośl – wspaniałe zioło na wyniszczony organizm

O kolcorośli (sarsaparilla) zdecydowałam się napisać, gdyż jest on moim zdaniem jeszcze za mało popularny, a siła jaka w nim drzemie jest na prawdę warta uwagi 🙂 Na kolcorośl trafiłam przypadkiem, gdyż szukałam dla mojego brata, który ćwiczy, jakiegoś naturalnego...

czytaj dalej

Pasta z fasoli do kanapek

Dziś przygotujemy przepyszną pastę z fasoli, która zebrała mnóstwo pochwał, więc postanowiłam zamieścić przepis 🙂 Może nie jest zbyt kolorowa i zachwycająca wyglądem, ale uwierzcie "niebo w gębie" i znika bardzo szybko...., a to chyba dobry znak 😉   Przygotujcie...

czytaj dalej

Kasza jaglana z warzywami i kalafiorem

Witam wszystkich dociekliwych 🙂 Ostatnio dostajemy coraz więcej pytań z cyklu " Co jecie na co dzień?" "Co Wy w ogóle jadacie?" 🙂 W związku z tym postanowiliśmy, ze co jakiś czas wstawimy przepis na nasz obiad. Wczoraj na przykład była nasz ulubiona złocista kasza...

czytaj dalej

Prawdziwa włoska pizza na cienkim cieście orkiszowym

Jedną z rzeczy bez której nie potrafię żyć ( 😉 ), a bez której niestety musiałam się obyć przez większość czasu, jest włoska cieniutka pizza, na chrupiącym spodzie... Jejku, jak ja uwielbiam pizzę 🙂 Jestem na prawdę wybredna jeżeli chodzi o pizze i jeżeli ma być nie...

czytaj dalej

Kiszona czarna rzepa – przepis

Jak wiadomo nie od dziś kiszonki, to samo zdrowie 😀 Skończyły nam się już wszystkie słoiki z kiszonymi ogórkami, brukselkami, została resztka kapusty i buraczki. Stanowczo stwierdziliśmy, że trzeba coś ukisić i po rozeznaniu się w terenie i na targu padło na czarną...

czytaj dalej

Nalewka wiśniowa

SKŁADNIKI: - kilo wiśni - 0,7 litra wódki - cynamon i wanilia - 250g cukru - 100ml wody PRZYGOTOWANIE: 1. Wiśnie starannie płuczemy w cieplej wodzie. 2. Pozbywamy się pestek, czyli fachowo mówiąc drylujemy uprzednio umyte owoce. 3. Jeżeli jesteś leniwy możesz pominąć...

czytaj dalej

Sprawdzona Dieta Cud Beaty Pawlikowskiej 🙂

Dziś szybka ściągawka z tego, co powinno znaleźć się w Waszej kuchni, a co lepiej natychmiast z niej wyrzucić 🙂 Wiem, że brzmi to co najmniej "hardcorowo", ale taka jest prawda. Przetestowało to chyba już dużo ludzi (jednak wciąż za mało). Baaaaardzo polecam całą...

czytaj dalej

Domowe wino z pigwy

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wino z pigwy. Będziemy robić mocne wino bo jak wiadomo dobre wino to mocne wino ;] Dlaczego ? bo są mniejsze szanse, że się popsuje szybciej działa [gallery columns="2" size="medium" link="file" ids="2275,2276,2277,2278"...

czytaj dalej

Kapusta kiszona w słoikach

Ostatni weekend minął nam bardzo twórczo 🙂 Po raz pierwszy kisiłam kapustę. Przerobiliśmy 40kg kapuchy! 😀 Szybko poszło, bo było dużo rączek do pracy. Kupiliśmy kapustę już poszatkowaną, więc pewnie dlatego też tak szybko poszło 😉   Myślałam, że cały ten proces...

czytaj dalej

Kiszenia ciąg dalszy 😉

U nas kiszenia ciąg dalszy 🙂 Czytaliście o kiszeniu już >> tutaj << Tak nam się to spodobało, a w dodatku przepięknie wygląda na szafce! 🙂 Miałam ogromne szczęście i zostałam obdarowana ogromnym słoikiem "I ♥ glass" od Friends of Glass, więc musiało się...

czytaj dalej

Orkiszowa drożdżówka z rodzynkami i daktylami

Kiedy nachodzi nas ochota na ciasto, to oczywiście pieczemy, tylko zamieniamy składniki z innych przepisów 😉 Drożdże u nas w domu są odświętnie, ale bywają. Dziś upiekłam Szymonowi drożdżówkę, bardzo prostą w wykonaniu ( inspiracją był ten oto przepis ), a to jest to...

czytaj dalej

Pizza na cieście orkiszowym 🙂

Tego, że jestem/byłam ogromnym smakoszem pizzy nie da się zapomnieć 🙂 Przestałam jeść pizze na mieście, no bo wiadomo, ser nie taki, mąka nie taka, sos sztuczny... itd. Ehh... Mogłam jeść pizze codziennie, nigdy by mi się nie znudziła 🙂 oczywiście tylko ta...

czytaj dalej

Pasztet warzywny z soczewicy i bobu

Dziś obiecany przepis na pasztet z soczewicy i bobu 🙂 Może nie do końca będzie to bób, ale skórki z niego, których ja nie jadam, więc cierpliwie składałam je przez cały sezon i mroziłam. Wiedziałam, ze mają dużo więcej zdrowych rzeczy niż sam bób i jakoś trudno mi...

czytaj dalej

Naleśniki gryczano – jaglane

Czasami łapie nas apetyt na jakieś przekąski, kanapeczki itp. Jako, że chleb pieczemy sami, to często bywa tak, że go nie ma 🙂 więc fajną alternatywą stały się dla nas naleśniki. Robimy z nich przeróżne kanapeczki lub warzywne tortille 🙂 Robi się je bardzo szybko....

czytaj dalej

Zupa owocowa z moreli 🙂

Sezon na morele trwa w najlepsze, my zajadamy się codziennie ogromną ilością na surowo, do tego stopnia, że od kilku dni jemy tylko owoce 🙂 Trzeba wykorzystać na maksa ten sezon, kiedy mamy takie pyszności świeże i prosto z drzewa 🙂 Wszystko dobrze, tylko ja...

czytaj dalej

Weekendowy spacerek z obfitymi zbiorami 🙂

Weekend był tak piękny, że postanowiliśmy spędzić go z dala od miasta 🙂 Od rana do wieczora chodziliśmy po lesie, po polach i zbieraliśmy przy okazji co ciekawsze okazy 🙂 Zachęcamy Was do zbierania ziół i innych jadalnych chwastów, póki są 🙂 My trafiliśmy na ogrom...

czytaj dalej

Owsianka z kaszą jaglaną i różnościami 🙂

Może chcielibyście wiedzieć, co jadamy na śniadanko? 🙂 Gotujemy często zgodnie z zasadą pięciu przemian, ale o tym może kiedy indziej, bo to dłuższy temat 🙂 Dla zainteresowanych osób umieszczamy oznaczenia 🙂 Najczęściej jadamy płatki owsiane zwykłe (nie...

czytaj dalej

Gruziński chlebek PURI

Podczas naszej wyprawy do Gruzji, na każdym kroku urzekała nas ich "naturalność". Ludzie tam w małych miastach żyją tak jakby się czas zatrzymał, nie wiedza co to przemysł, maszyny, nowoczesność. Przez to całe ich jedzenie jest niesamowicie zdrowe, bo wszystko co...

czytaj dalej

Batoniki kokosowe w czekoladzie

Bardzo lubię kokos i dzisiaj właśnie naszedł mnie straszny smak na coś kokosowego. Tylko jak tu zjeść kokosowego batonika nie kupując go w sklepie? Okazało się, że się da i to prostsze niż myślałam. Potrzebne nam będą tylko cztery składniki! 🙂 - 2 szklanki wiórek...

czytaj dalej

Warzywny pasztet z soczewicą

Już od pewnego czasu, jak zaczęliśmy jeść tylko mięsko ze swojskich zdrowych zwierząt, staram się wypełnić jakoś nasz jadłospis zdrowymi rzeczami. Wiadomo, że takiego zdrowego hodowlanego mięsa nie je się często, gdyż jest tego niewiele w porównaniu do tego, które się...

czytaj dalej

Ciasteczka owsiane z pieczarkami

Dziś tak dla urozmaicenia postanowiłam zrobić moje ulubione ciasteczka w wersji "na słono" 🙂 Wszystko po to, żeby mieć pod ręką coś na różne moje smaki 🙂 Uwielbiam te ciasteczka, bo są bardzo syte, no i domowe 🙂 Co musimy przygotować ? - 2 szklanki płatków...

czytaj dalej

Sezon na szparagi – zapiekanka ze szparagami

Niedawno dotarła do nas paczka od rodziny z północy, których okolica słynie z upraw szparagów 🙂 Mieliśmy więc kilka sporych pęczków naszych polskich szparagów 🙂 Coś trzeba było z nich zrobić szybko, bo jak wiadomo szparagi długo leżeć nie mogą. Najlepiej czują się w...

czytaj dalej

Pyszne i proste ciasteczka owsiane

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne owsiane ciasteczka. Przepis jest banalnie prosty i szybki 🙂 W pół godziny ciasteczka są gotowe do jedzenia 🙂 Potrzebne nam będzie: 2 szklanki płatków owsianych (ZWYKŁYCH!!! błyskawiczne ani górskie się nie nadają) 2-3...

czytaj dalej

Zdrowy chleb na zakwasie

Ostatnio zaczęłam piec chleb na zakwasie. Zauważyłam, że po takim prawdziwym (!!!) domowym zakwasie mój żołądek czuje się dobrze 🙂 Jeżeli macie od kogo wziąć zakwas to super, a jeżeli nie to trzeba go zrobić samemu. A jak go zrobić? O tym tutaj. Na początek bierzemy...

czytaj dalej

Jak zrobić zakwas do chleba 🙂

Robienie zakwasu trwa 7 dni i jest tak naprawdę bardzo proste. Najlepiej jest wziąć od kogoś, jeżeli znamy kogoś kto piecze chlebek na zakwasie, ale nie każdy z nas ma taki dostęp, więc teraz napiszę, jak zrobić zakwas samemu. Zakwas dobrze przechowywany można używać...

czytaj dalej

Owsiane biszkopciki

Do dzisiejszego eksperymenty natchnął mnie brat Szymona, do którego jedziemy w odwiedziny 🙂 Mają małego dzieciaczka, który przepada za biszkoptami. I tak sobie pomyślałam, że może upiekłabym dla niego zdrowe biszkopciki 😉 Decyzja była natychmiastowa >>>...

czytaj dalej

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną

Dziś zrobimy bakłażany faszerowane 🙂 To bardzo syte danie, ja się przejadłam 🙂 Na dwie głodne osoby potrzebna nam będą: - 2 bakłażany - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 małe papryki - pomidor - kawałek cukinii - kilka pieczarek - sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma,...

czytaj dalej

5 napojów najlepszych dla twojego zdrowia!

Nasze ciała są zbudowane w większości z wody dlatego ważne jest abyśmy dostarczali jej wystarczająco dużo aby nasze ciało sprawnie funkcjonowało. Woda jest podstawą dobrego zdrowia a także każdej kuracji oczyszczającej. Dodając coś do wody możemy poza nawodnieniem...

czytaj dalej

Czekoladowe ciasto z cukinii

Dziś zrobiłam coś słodkiego dla mojego domowego łasucha 🙂 Mam prosty przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią 🙂 Nie zdarza mi się często piec ciast, może dlatego, że sama nie jadam, ale jak już coś piekę, to staram sie, żeby było proste i pewne, że...

czytaj dalej

Nasz mały ziołowy ogródeczek 🙂

Weekend minął nam cudownie, na świeżym powietrzu 🙂 W końcu udało nam się uporać z kawałkiem ogródka i mamy już posadzona swoje ziółka. Bo dobrze wiemy wszyscy, że nie ma to jak świeże zioła, cudownie pachną i nadają potrawom zupełnie inny smak i aromat 🙂 To jeszcze...

czytaj dalej

Kombucha – dodatki smakowe – pomysły i inspiracje

Kombucha smakuje od razu po zrobieniu a na gorące dni jeszcze lepsza jest z lodówki. Aby urozmaicić smak można także dodać do kombuchy świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub klika plasterków imbiru (imbir najlepiej pozostawić w kombuczy na kilka godzin aby uwolnił...

czytaj dalej

Szklane garnki 🙂

Od pewnego czasu już małymi kroczkami, żeby nie zwariować wprowadzamy zmiany w naszym domu 🙂 Jednym z takich kroczków była zmiana naczyń do gotowania. Jako, że w naszej kuchni już prawie wszystkie akcesoria zostały wymienione na szkło i drewno (chyba ze sztućcami...

czytaj dalej

Zielono mi 🙂

Przed nami chyba seria zielonych koktajli 🙂 Dziś kolejny o iście wiosennm kolorze koktajl: - kiwi - mały pomarańcz - pół banana - solidna garść szpinaku - pół małego selera - 2 łyżeczki nasion chia do uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodawać oczywiści trochę...

czytaj dalej

Bułeczki na sodzie

Dziś przyszedł nam smak rano na bułeczki 🙂 Więc odrazu jak wstałam, zobaczyłam jaki asortyment mąk mamy w zanadrzu i postanowiłam coś z nich sklecić. Sugerując sie oczywiście przepisem na nasz chlebek na sodzie. I takim sposobem uzbierałam 400 gram różnych mąk: - 100...

czytaj dalej

Zielony koktajl

Dziś Naturalni serwują prosty, pyszny, zdrowy zielony koktajl 🙂 Potrzebne nam będzie: - jedno małe jabłuszko - solidna garść jarmużu - 2 łyżeczki nasion CHIA - 3/4 szklanki wody Nasiona CHIA wrzucamy do wody i zostawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie szykujemy...

czytaj dalej

Jaką mąkę wybierać? Mąka pełnoziarnista.

Dziś może napiszę Wam conieco o mące. My w domu w ogóle nie używamy białej mąki. Ta biała mąka, którą znacie, to chemicznie zmieniona i zubożona mąka, która zawiera 1% wartości odżywczych prawdziwej mąki. To po pierwsze. A po drugie pszenica, z której robina jest mąka...

czytaj dalej

Szałwia hiszpańska, czyli nasiona CHIA

Szałwia hiszpańska, to malutkie ziarenka - bogate źródło witamin, minerałów, błonnika czy białka. Dodatkowo kryją w sobie potężną dawkę energii. Myślę, że warto nauczyć się je używać w kuchni, gdyż mogą nam przynieść same korzyści 🙂 Nasiona CHIA pochodzą z Ameryki...

czytaj dalej

Kombucha dla biegaczy i sportowców

Przeglądając portale i serwisy dla sportowców można zauważyć, że coraz więcej osób włącza picie kombuchy do swojego planu treningowego jako naturalny napój izotoniczny i suplement diety. Poniżej znajdziesz podstawie zalety stosowanie kombuchy przez sportowców oraz...

czytaj dalej

Imbir

Czy kazdy z Was w swojej kuchni (i nie tylko) używa już Imbiru na codzień? 🙂 Mam nadzieję, że tak, a jeżeli jeszcze nie, to napiszę Wam kilka słów o korzeniu, bez którego większość Azjatyckich ludów nie wyobraża sobie życia 🙂 Cała magia imbiru zawarta jest w trzech...

czytaj dalej

Kurkuma

Dziś będzie troszkę teorii 🙂 Napiszę Wam o kurkumie. Kurkuma to przyprawa, która już od wielu lat codziennie nieodłącznie towarzyszy nam w kuchni. Dodajemy ją dosłownie do wszystkiego, do ryżu, do kasz, do sosów, do zup, do mięsa... i do czego tylko jeszcze nam...

czytaj dalej

Ocet jabłkowy

O właściwościach octu jabłkowego słyszałam już bardzo dawno temu, ale chyba nie był to jeszcze mój czas na tego typu eksperymenty. Byłam za młoda i nie umiałam wykorzystywać w pełni wiedzy, którą miałam 🙂 Niby taki zwykły produkt, który mamy w kuchni (jak większość...

czytaj dalej

Sekrety KOMBUCHY – kombucha jako panaceum na wszystko!

Czym dokładnie jest kombucha? Legendy mówią, że to eliksir długowieczności starożytnych spożywany przez tysiące lat przez ludzi na całym świecie. Technicznie rzecz ujmując, jest to fermentowany napój zdrowotny wyprodukowany z pożywki herbaty i cukru, do którego...

czytaj dalej

Bezglutenowy chleb na sodzie

Postanowiłam dziś trochę poeksperymentować w kuchni, jako że przyszedł mi smak na świeży chlebek z masełkiem, które zrobiłam 🙂 Staramy się unikać glutenu, więc rzadko kupujemy chleb w sklepie i stąd ten deficyt. Pozbierałam do kupy kilka przepisów z internetu,...

czytaj dalej

Masełko

Robiąc od pewnego czasu Jogurt L+ i mając dostęp do swojskiego mleczka postanowiłam zrobić sobie masło 🙂 To bardzo proste i chyba ograniczę kupowanie gotowego masła 🙂 Jak to zrobić? Przelewamy świeże mleko do słoika, żeby łatwiej nam było zbierać śmietankę....

czytaj dalej

Jogurt L+

Od dłuższego już czasu nie spożywamy nabiału, wyjątek stanowi tylko Jogurt L+ i masło. Moja historia z jogurtem rozpoczęła się od znalezienia w internecie wywiadu z Panią dr Jadwigą Kempisty, o której pisałam wczesniej...

czytaj dalej

Dr Jadwiga Kempisty

Niedawno natknęłam się w Internecie na wywiad z Panią dr Jadwigą Kempisty. Na poczatku oglądałam z lekkim dystansem, ale po kilku minutach nie mogłam się już oderwać. Byłam pod wrażeniem nie tylko jej podejścia do życia, jej wiedzy i mądrości, ale również niesamowitej...

czytaj dalej

Dlaczego warto “hodować” kombuchę?

O kombuczy słyszałem już dawno. Ale dopiero kiedy kolega z pracy powiedział mi, że hoduje kombuczę i może mi dać "grzyba" i zaczyn, to zainteresowałem się tym bardziej. Dowiedziałem się więcej i zacząłem hodować własnego "grzybka". Codziennie obserwowałem akwarium...

czytaj dalej

Co to jest kombucha (kombucza)?

Co to jest kombucza? Kombucha tak naprawdę nie jest grzybem, składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży, współistniejących ze sobą w związku symbiotycznym. Taka kolonia bakterii przybiera postać galaretowatej formy ( SCOBY - Symbiotic Cultures of Bacteria and...

czytaj dalej

Olej kokosowy

Olej kokosowy to kolejna cudowna i naturalna rzecz, którą koniecznie musicie mieć w domu. Pierwszy raz zaczęłam z niego korzystać w kuchni, kiedy to przywiozłam z Indii większą jego ilość. Wtedy dowiedziałam się, że to jedyny z olejów, który się nie pali podczas...

czytaj dalej