Już od pewnego czasu, jak zaczęliśmy jeść tylko mięsko ze swojskich zdrowych zwierząt, staram się wypełnić jakoś nasz jadłospis zdrowymi rzeczami. Wiadomo, że takiego zdrowego hodowlanego mięsa nie je się często, gdyż jest tego niewiele w porównaniu do tego, które się produkuje. Zaczęłam więc między innymi piec zdrowy pasztet warzywny z soczewicą. Od razu nam posmakował, choć pierwsza próba była lekko kulawa, gdyż pasztet wyszedł tak kruchy, że nie dało się ukroić plasterka 🙂 Rozpadał się i uklepywaliśmy go na chlebku 🙂
Doszłam jednak do perfekcji i polecam.
Podaję składniki 🙂
– 2 szklanki soczewicy (ja dałam czerwonej łuskanej)
– 1 średniej wielkości seler
– 2 pietruszki
– 1 duża marchewka
– około 10 pieczarek
– 2 cebule
– 4 łyżki (czubate) oleju kokosowego
– 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– przyprawy (sól, pieprz, kumin, kurkuma, cząber, garam masala)
I zabieramy się do roboty 🙂
Soczewicę zalewamy 4 szklankami wody, solimy i gotujemy, aż wchłonie całą wodę (około 15-20 minut) i będzie miękka. W osobnym naczyniu rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy starte na tarce warzywa, pieczarki oraz drobno posiekana cebulkę, dodajemy przyprawy i przesmażamy/dusimy aż do miękkości.
Kiedy warzywa będą już miękkie, wrzucamy do nich naszą ugotowaną soczewicę, wsypujemy siemię lniane i blendujemy trochę, żeby uzyskać ładną puszystą konsystencję 🙂
Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, można ozdobić od góry np. pomidorkami suszonymi, albo słonecznikiem, czym kto woli 🙂
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut 🙂
I gotowe 🙂 “Rozpływa się w ustach” – Sz. 🙂
Najnowsze komentarze: