Czarna porzeczka to jedne z moich ulubionych owoców. Latem zajadam się nimi kiedy tylko mam okazję, a także mrożę i suszę na zapas. Zapach liści i owoców jest dla mnie obłędny, uwielbiam ten zapach.

Ostatnio trafiłem na bardzo fany przepis na nalewkę z czarnej porzeczki. Wymaga nieco więcej pracy i czasu niż zrobienie prostej nalewki ale myślę, że warto spróbować. (Tu masz link do uniwersalnego przepisu na nalewki i kalkulatora rozcieńczania alkoholu).

Przepis pochodzi z książki “Zioła, jak zbierać, przetwarzać, stosować.” Magdaleny Gorzkowskiej

Etap 1 – LISTKÓWKA – kwiecień/maj

W pierwszej kolejności należy przygotować nalewkę z liści czarnej porzeczki. Liście zbieramy od połowy kwietnia do połowy maja.

Składniki:

  • 4 garści młody listków i pędów czarnej porzeczki
  • 1l alkoholu o mocy 45%
  • szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Liście włóż do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zakręć.
  • Odstaw w nasłonecznione miejsce (np. na parapecie) na tydzień.
  • Następnie przenieś słój w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
  • Po tym czasie odcedź nalewkę i dodaj sok z połowy cytryny.
  • Pozostałe liście zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Wstrząsaj słojem co jakiś czas.
  • Kiedy cukier się rozpuści odcedź go od liści dokładnie je wyciskając.
  • Taki cukrowy syrop dodaj do odlanej wcześniej nalewki.

Tak przygotowana nalewka po dojrzewaniu przez 2-3 miesiące nadaje się do picia. Ale zalecam powstrzymać się od tego i przejść do drugiego etapu 🙂

 

Etap 2 – SMORODINÓWKA – lipiec/sierpień

Składniki:

  • 2kg owoców czarnej porzeczki
  • 4 goździki
  • laska wanilii
  • 2cm kory cynamonu
  • 1l listkówki (Etap 1)
  • 600ml spirytusu
  • 650ml wody
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Oczyszczone i umyte owoce umieść w słoju i lekko je ugnieć.
  • Włóż do słoja goździki, wanilię, cynamon.
  • Całość zalej listkówką (1l), spirytusem (600ml) i wodą (400ml).
  • Zakręć szczelnie słój i potrząśnij aby wymieszać wszystkie składniki.
  • Odstaw w słoneczne i ciepłe miejsce na 3 miesiące.
  • Po tym czasie zlej płyn odcedzając owoce.
  • Do pozostałych owoców dodaj syrop przygotowany z 1 szklanki cukru, 250ml wody i 2 łyżek miodu.
  • Owoce z syropem dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejny tydzień.
  • Po tym czasie odcedź płyn od owoców i dodaj go do i połącz z nalewką.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj i rozlej do butelek.
  • Odstaw na minimum 6 miesięcy aby dojrzała – im dłużej będzie dojrzewać tym będzie lepsza.

 

Pierwszy raz robię taką nalewkę ale już nie mogę się doczekać degustacji. Będzie to dobra okazja do poćwiczenia mojej cierpliwości 🙂

Na zdjęciu stan na 9 maja 2020