Czarna porzeczka to jedne z moich ulubionych owoców. Latem zajadam się nimi kiedy tylko mam okazję, a także mrożę i suszę na zapas. Zapach liści i owoców jest dla mnie obłędny, uwielbiam ten zapach.
Ostatnio trafiłem na bardzo fany przepis na nalewkę z czarnej porzeczki. Wymaga nieco więcej pracy i czasu niż zrobienie prostej nalewki ale myślę, że warto spróbować. (Tu masz link do uniwersalnego przepisu na nalewki i kalkulatora rozcieńczania alkoholu).
Przepis pochodzi z książki „Zioła, jak zbierać, przetwarzać, stosować.” Magdaleny Gorzkowskiej
Etap 1 – LISTKÓWKA – kwiecień/maj
W pierwszej kolejności należy przygotować nalewkę z liści czarnej porzeczki. Liście zbieramy od połowy kwietnia do połowy maja.
Składniki:
- 4 garści młody listków i pędów czarnej porzeczki
- 1l alkoholu o mocy 45%
- szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Liście włóż do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zakręć.
- Odstaw w nasłonecznione miejsce (np. na parapecie) na tydzień.
- Następnie przenieś słój w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
- Po tym czasie odcedź nalewkę i dodaj sok z połowy cytryny.
- Pozostałe liście zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce.
- Wstrząsaj słojem co jakiś czas.
- Kiedy cukier się rozpuści odcedź go od liści dokładnie je wyciskając.
- Taki cukrowy syrop dodaj do odlanej wcześniej nalewki.
Tak przygotowana nalewka po dojrzewaniu przez 2-3 miesiące nadaje się do picia. Ale zalecam powstrzymać się od tego i przejść do drugiego etapu 🙂
Etap 2 – SMORODINÓWKA – lipiec/sierpień
Składniki:
- 2kg owoców czarnej porzeczki
- 4 goździki
- laska wanilii
- 2cm kory cynamonu
- 1l listkówki (Etap 1)
- 600ml spirytusu
- 650ml wody
- szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Oczyszczone i umyte owoce umieść w słoju i lekko je ugnieć.
- Włóż do słoja goździki, wanilię, cynamon.
- Całość zalej listkówką (1l), spirytusem (600ml) i wodą (400ml).
- Zakręć szczelnie słój i potrząśnij aby wymieszać wszystkie składniki.
- Odstaw w słoneczne i ciepłe miejsce na 3 miesiące.
- Po tym czasie zlej płyn odcedzając owoce.
- Do pozostałych owoców dodaj syrop przygotowany z 1 szklanki cukru, 250ml wody i 2 łyżek miodu.
- Owoce z syropem dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejny tydzień.
- Po tym czasie odcedź płyn od owoców i dodaj go do i połącz z nalewką.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i rozlej do butelek.
- Odstaw na minimum 6 miesięcy aby dojrzała – im dłużej będzie dojrzewać tym będzie lepsza.
Pierwszy raz robię taką nalewkę ale już nie mogę się doczekać degustacji. Będzie to dobra okazja do poćwiczenia mojej cierpliwości 🙂
Komentarze