Sosna to jedno z najpowszechniej występujących drzew iglastych w naszym kraju. Wiosna to moment kiedy możemy wykorzystać młode pędy sosny. Zanim z pędów rozwiną się igły (liście) sosnowe możemy ich użyć do przygotowania syropu sosnowego.
Właściwości syropu sosnowego
Młode pędy sosny są bogate w olejki eteryczne, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne oraz różne dobroczynne substancje, które sprawiają, że syrop taki działa:
- przeciwzapalnie,
- wykrztuśnie,
- rozgrzewająco,
- rozkurczająco i moczopędnie,
- wspomaga apetyt.
Szczególnie przydatny będzie przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych i nieżytach górnych dróg oddechowych takich jak; kaszel, katar, chrypka.
Przepis na domowy syrop sosnowy.
Składniki:
- pędy sosny
- cukier
- spirytus (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przygotuj czysty słoik.
- Pędy sosny możesz pokroić aby wydobyć z nich więcej soku.
- Dobrze jest je najpierw spryskać spirytusem i zostawić na kilka godzin aby łatwiej puściły soki.
- Następnie wkładamy do słoika warstwami i przesypujemy cukrem (na kilogram pędów niecały kilogram cukru). Do słoika możesz też wlać trochę spirytusu.
- Słoik zakręć i postaw w ciepłym miejscu (np. na nasłonecznionym parapecie) na 3-4 tygodni.
- Co jakiś czas możesz odkręcić zakrętkę i przemieszać zawartość tak aby cały cukier się rozpuścił.
- Po 3-4 tygodniach odcedzić.
Pamiętaj aby nie zrywać za dużo pędów z jednego drzewa. Lepiej pozrywaj pędy z wielu drzew aby nie osłabić za bardzo jednego.
Najnowsze komentarze: