Najnowsze wpisy:
Kobido – japoński masaż liftingujący twarzy
Czy wiesz, czym jest masaż Kobido? Okazuje się, że jeszcze niewiele osób wie, co to takiego i na czym polega. Przyszedł czas, żeby Ci to opowiedzieć 😀 Może na początek, dlaczego ja się tym zajęłam...? Uczę, jak robić cudowne kremy i inne kosmetyki, którymi zachwycają...
Szlachetna nalewka Smorodinówka czyli porzeczkówka
Czarna porzeczka to jedne z moich ulubionych owoców. Latem zajadam się nimi kiedy tylko mam okazję, a także mrożę i suszę na zapas. Zapach liści i owoców jest dla mnie obłędny, uwielbiam ten zapach. Ostatnio trafiłem na bardzo fany przepis na nalewkę z czarnej...
Czosnaczek pospolity (Alliaria officinalis Andrz.) – właściwości i przepisy
Tym razem na talerz trafia CZOSNACZEK POSPOLITY, który rośnie prawie wszędzie 😊 To popularne, ale pewnie często pomijane ziele albo uważane za chwast, ma smak i aromat czosnku. Bardzo smaczne i super nadaje się do sałatek. Kwitnie wiosną: kwiecień - maj (w...
Zrób maseczkę! 🙂 Uratuj twarz po zimie
Robisz maseczki? ...Ale robisz - robisz? Czy kupujesz i nakładasz? 😉 Moje zdanie: Skóra Twojej twarzy kocha maseczki! Co więcej - kocha REGULARNE maseczki <3 Jeżeli zrobiłaś kiedyś maseczkę, to wiesz, że zaraz po jej zmyciu twarz jest gładka, jak pupa niemowlaka....
Koszmar przetłuszczonych włosów!
Sklepowe szampony mają za zadanie zmyć wszystko z Twoich włosów i skóry. Tak właśnie robią! Zmywają nie tylko osiadający w ciągu dnia na nich kurz i brud, ale też doszczętnie wymywają łój. Jeżeli nie traktowałabyś takimi detergentami swojej głowy, to łój wydobywałby...
Olej Jojoba – ludzkie sebum
Olej idealny? Pomyśl, że masz brakujący element do idealnej skóry, zamknięty w butelce. Albo w kremie! ! <3 Tak, to właśnie olej jojoba! Jeżeli chcesz przetestować na swojej skórze jakiś olej, ale nie wiesz jaki wybrać, to nie ma lepszego oleju! Jego składniki...
Błędne koło produkcji żywności
Czy zastanawiałeś się co jesz? Nie mam tu na myśli żadnej diety, czy sposobu odżywiania, ale chcę abyś zastanowił się nad jakością pożywienia. Aby dobrze zrozumieć, czy rzeczywiście warto zwracać na to uwagę, postarajmy się najpierw prześledzić proces produkcji...
Morsowanie dla opornych, czyli historia zmarzlucha 🙂
MOC, ENERGIA, ENDORFINA! Witam Was pięknie, w tą jakże zbyt ciepłą na morsowanie zimę 😉 Tak – zbyt ciepłą! To moje subiektywne odczucie zmarzlucha. Postanowiłam Wam opowiedzieć moją historię morsowania. Dlaczego? Bo pod moim ciepłolubnym okiem, już kilka osób...
Ozonator – czy jest nam potrzebny?
Dziś będzie kilka słów na temat ozonatora. Macie? Słyszeliście? A jak macie i używacie, to dajcie znać w komentarzach, jak się sprawdza 🙂 My dopiero zaczynamy życie z ozonatorem, ale już po kilku dniach widzę dla niego sporo możliwości w domu i na warsztatach....
Pierzga, kakao, parmezan, kawa, herbata – co mają ze sobą wspólnego?
Jak myślisz, co mają ze sobą wspólnego te wszystkie produkty? W powstawaniu ich wszystkich niezbędny był proces fermentacji. Piszę to ponieważ chcę uświadomić Tobie, że fermentowana żywność to nie tylko kiszona kapusta, kefir, piwo i wino. Fermentacja jest zjawiskiem...