Sok z kapusty jest bardzo zdrowym napojem i warto w „sezonie kapuścianym” wzbogacić swoją dietę takim sokiem. Sok z kapusty można pić na surowo lub ukiszony. Ja osobiście wolę ten ukiszony.
Sok z kiszonej kapusty zawiera wiele witamin, między innymi: K, E, C, B1, B2, B3, B6, B12. Jest także bogatym źródłem beta-karotenu, błonnika, jodu, wapnia, żelaza, magnezu, siarki. Jednak przede wszystkim, jest to naturalny probiotyk, zawierający wiele dobroczynnych bakterii, które korzystnie wpływają na naszą florę bakteryjną jelit.
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty:
- Kapustę pokrój na kawałki i umieść w blenderze.
- Dodaj trochę wody (około litra na jedną małą główkę kapusty).
- Wszystko dokładnie zmiksować.
- Odcedzić sok i przelać do słoika.
- Posolić – około 1 łyżeczki soli na 1 litr
- Słoik zakręcić (lub przykryć gazą) i zostawić w ciepłym miejscu (temperatura pokojowa)
- Po 2-3 dniach można pić.
Jeśli nie wypijesz wszystkiego od razu, to ukiszony sok możesz przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli kisisz kapustę, to możesz też pić sok odlany z ukiszonej kapusty.
Komentarze