Niedawno dotarła do nas paczka od rodziny z północy, których okolica słynie z upraw szparagów 🙂 Mieliśmy więc kilka sporych pęczków naszych polskich szparagów 🙂 Coś trzeba było z nich zrobić szybko, bo jak wiadomo szparagi długo leżeć nie mogą. Najlepiej czują się w wodzie, ale tez nie za długo.
Postanowiliśmy zrobić zapiekankę 🙂
Czarna robota, czyli obieranie szparagów, przypadła Szymonowi 🙂 Ale jako, że ma wprawę, poszło szybko i sprawnie.
Oprócz 3 pęczków szparagów użyliśmy:
– 20 niewielkich pieczarek
– 2 papryki
– 1 dużą cukinię
– 2 szklanki ryżu
– 4 jajka
– sól, pieprz, kumin, garam masala, zioła
Na początek bierzemy obrane szparagi (obieramy skórkę i odcinamy zdrewniałe końce) i kroimy na mniejsze części. Wstawiamy do wody, solimy i gotujemy kilka minut. Dosypujemy ryż i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody.
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy sola, pieprzem, kuminem i garam masalą obficie 😉
Kiedy warzywa lekko zmiękną, a ryż wchłonie wodę i będzie prawie dobry, dorzucamy warzywa do ryżu ze szparagami i mieszamy 🙂 Przekładamy do brytfanki. W miseczce rozmącamy jajka i doprawiamy ziołami np. prowansalskimi, bazylią, tymiankiem itp. Zalewamy naszą zapiekankę jajkami.
Wstawiamy do piekarnika na 180ºC i zapiekamy 40 minut.
Palce lizać 🙂
Komentarze