Niedawno dotarła do nas paczka od rodziny z północy, których okolica słynie z upraw szparagów 🙂 Mieliśmy więc kilka sporych pęczków naszych polskich szparagów 🙂 Coś trzeba było z nich zrobić szybko, bo jak wiadomo szparagi długo leżeć nie mogą. Najlepiej czują się w wodzie, ale tez nie za długo.

szparagi naturalna zdrowa kuchnia bezglutenowa przepisy pomysly odchudzanie oczyszczanie organizmu jak zrobic naturalnienaturalni

Postanowiliśmy zrobić zapiekankę 🙂

Czarna robota, czyli obieranie szparagów, przypadła Szymonowi 🙂 Ale jako, że ma wprawę, poszło szybko i sprawnie.

Oprócz 3 pęczków szparagów użyliśmy:

– 20 niewielkich pieczarek

– 2 papryki

– 1 dużą cukinię

– 2 szklanki ryżu

– 4 jajka

– sól, pieprz, kumin, garam masala, zioła

Na początek bierzemy obrane szparagi (obieramy skórkę i odcinamy zdrewniałe końce) i kroimy na mniejsze części. Wstawiamy do wody, solimy i gotujemy kilka minut. Dosypujemy ryż i gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody.

W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy sola, pieprzem, kuminem i garam masalą obficie 😉

naturalna zdrowa kuchnia bezglutenowa przepisy pomysly odchudzanie oczyszczanie organizmu jak zrobic naturalnienaturalni

Kiedy warzywa lekko zmiękną, a ryż wchłonie wodę i będzie prawie dobry, dorzucamy warzywa do ryżu ze szparagami i mieszamy 🙂 Przekładamy do brytfanki. W miseczce rozmącamy jajka i doprawiamy ziołami np. prowansalskimi, bazylią, tymiankiem itp. Zalewamy naszą zapiekankę jajkami.

zapiekanka ze szparagami naturalna zdrowa kuchnia bezglutenowa przepisy pomysly odchudzanie oczyszczanie organizmu jak zrobic naturalnienaturalni

Wstawiamy do piekarnika na 180ºC i zapiekamy 40 minut.

Palce lizać 🙂