Pieprz cayenne (chili) ma bardzo wiele korzystnych właściwości i zastosowań. Jedną z jego właściwości jest zmniejszanie bólu i działanie mocno rozgrzewające. Dlatego bardzo dobrze nadaje się do przygotowania maści na bóle reumatyczne, bóle mięśni i stawów, nerwobóle a nawet na siniaki i stłuczenia. Swoje przeciwbólowe działanie chili zawdzięcza kapsaicynie, która blokuje neuroprzekaźniki odpowiedzialne za odczuwanie bólu.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka oliwy z oliwek (lub inny dobrej jakości olej)
- 4 czubate łyżeczki zmielonego chili
- 1/8 szklanki (około 25g) wosku pszczelego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj macerat ze sproszkowanego chili. >Przeczytaj podstawowe zasady produkcji maści TU<
- Odcedź chili od oleju przez gęstą gazę lub ściereczkę.
- Utrzyj wosk na tarce.
- Na dno garnka włóż ściereczkę i nalej wody. Do tego wstaw naczynie z przygotowanym maceratem i woskiem pszczelim.
- Powoli podgrzewaj całość mieszając olej aż do rozpuszczenia się w nim wosku.
- Olej z woskiem przelej to niskich słoiczków lub innych pojemników i poczekaj aż zastygnie.
- Gotowe.
Uwagi!
Uważaj aby maść nie dostała się do oka lub skaleczenia bo może spowodować nieprzyjemne pieczenie.
Komentarze