Rejuvelac to napój pełen probiotycznych bakterii ze sfermentowanych kiełków. Jest to jeden z wielu sposobów na odnowę i wzbogacenie swojej flory bakteryjnej jelit. Najczęściej rejuvelac przygotowuje się z ziaren pszenicy, jęczmieniu i żyta. Ale można także użyć komosy ryżowej, gryki, quinoa, lub poeksperymentować i pomieszać różne ziarna albo dodać jeszcze innych nasion.
Jak zrobić rejuvelac?
Etap pierwszy – przygotowanie kiełków:
- Szklankę wybranych nasion zalej wodą na 6-8 godzin.
- Odlej wodę, wypłucz nasiona.
- Nasiona umieść w misce lub słoiku i przykryj gazą lub ściereczką (tak aby był dostęp powietrza).
- Płucz nasiona 2-3 razy dziennie.
- Po 2-3 dniach kiełki powinny być gotowe.
Etap drugi – fermentacja:
- Kiełki zalej 1 litrem wody.
- Naczynie przykryj gazą lub ściereczką (tak aby był dostęp powietrza).
- Pozostaw na 24-48 godzin w ciepłym miejscu.
- Odlej płyn i przechowuj w lodówce (można go przechowywać do 7 dni).
- Pozostałe kiełki ponownie zalej 1 litrem wody – drugi nastaw.
- Po 24 godzinach będzie gotowa druga porcja napoju.
Jak smakuje rejuvelac?
Napój smakuje bardzo świeżo z wyczuwalnym posmakiem cytrynowym. Gotowy napój można pić bezpośrednio lub wykorzystać go jako dodatek do koktajli, zup, deserów, itp.
Komentarze