Dziś przyszedł nam smak rano na bułeczki 🙂 Więc odrazu jak wstałam, zobaczyłam jaki asortyment mąk mamy w zanadrzu i postanowiłam coś z nich sklecić. Sugerując sie oczywiście przepisem na nasz chlebek na sodzie.
I takim sposobem uzbierałam 400 gram różnych mąk:
– 100 gr mąki ryżowej
– 100 gr mąki kokosowej
– 100 gr mąki sojowej
– 100 gr mąki owsianej
– około 50gr nasion chia
– około 50 gr babki płesznik
Do tego tak samo, jak do chlebka dołożyłam 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 2 łyżeczki soli himalajskiej.
Wszystko wsypałam do garnka i wyrabiałam dolewając po trochu około 400 – 500 ml wody (lepiej maślanki, jeżeli macie – ja akurat nie miałam).
Kiedy już wszystko ładnie wyrobiło mi się ma jedną zwartą masę, uformowałam małe bułeczki – wyszło mi 12 sztuk 🙂
Układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy na wierzchu wodą i możemy porobić nacięcia nożem na wierzchu w celach dekoracyjnych 🙂
Bułeczki piekłam 25 min w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu trzeba pamiętać aby ułożyć je np. na ruszcie, żeby wystygły od spodu ładnie, a nie zaparowały.
Tadam! I zajadamy sie 🙂 Ja zjadłam jeszcze ciepłe.
Komentarze