Podobają Ci się treści na naszym blogu? Chcesz nas wesprzeć?

Możesz postawić nam kawę

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub przekazać darowiznę przez paypal

Dziś przyszedł nam smak rano na bułeczki 🙂 Więc odrazu jak wstałam, zobaczyłam jaki asortyment mąk mamy w zanadrzu i postanowiłam coś z nich sklecić. Sugerując sie oczywiście przepisem na nasz chlebek na sodzie.

I takim sposobem uzbierałam 400 gram różnych mąk:

– 100 gr mąki ryżowej

– 100 gr mąki kokosowej

– 100 gr mąki sojowej

– 100 gr mąki owsianej

– około 50gr nasion chia

– około 50 gr babki płesznik

Do tego tak samo, jak do chlebka dołożyłam 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 2 łyżeczki soli himalajskiej.

Wszystko wsypałam do garnka i wyrabiałam dolewając po trochu około 400 – 500 ml wody (lepiej maślanki, jeżeli macie – ja akurat nie miałam).

Kiedy już wszystko ładnie wyrobiło mi się ma jedną zwartą masę, uformowałam małe bułeczki – wyszło mi 12 sztuk 🙂

Układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy na wierzchu wodą i możemy porobić nacięcia nożem na wierzchu w celach dekoracyjnych 🙂

Bułeczki piekłam 25 min w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu trzeba pamiętać aby ułożyć je np. na ruszcie, żeby wystygły od spodu ładnie, a nie zaparowały.

Tadam! domowy chleb buleczki pelnoziarniste przepis skladniki jak zrobic naturalnienaturalni I zajadamy sie 🙂 Ja zjadłam jeszcze ciepłe.