Dziś o peelingach 🙂 W miniony weekend na wieczorku saunowym zrobiłam 4 rodzaje peelingów i wszyscy byli nimi zachwyceni, a jeszcze bardziej tym, że były jadalne i to nawet całkiem smaczne 😉

W myśl zasady, że wszystko, co nakładamy na skórę powinno nadawać się do jedzenia, przedstawiam Wam dziś kilka substancji peelingujących i przykładowe gotowe przepisy na peelingi. Okazało się bowiem, że zrobienie prostego peelingu nie jest tak proste i oczywiste dla osób, które do tej pory peeling tylko kupowały gotowy.

Zobaczcie, jakie to proste 🙂

Wśród naturalnych peelingujących produktów, jest kilka godnych polecenia, które znakomicie radzą sobie ze złuszczaniem naszego zbędnego naskórka, wygładzają skórę, sprawiają, że jest aksamitna i przyjemna w dotyku.

Peeling całego ciała można wykonywać nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, w zależności od tego, jak bardzo potrzebuje peelingu, natomiast twarzy nie częściej niż raz na 10-14 dni. Wszystko to po to, aby nie podrażnić skóry i nie pozbywać jej naturalnej ochrony.

Tworząc swój peeling uważamy, aby nie dodać za dużo oleju. Pamiętajcie oleju dodajemy taką ilość, która pozwoli peelingowi trzymać się naszej skóry, ale nie za dużo, żeby peeling nie ślizgał się po skórze zamiast peelingować.

KAWA

Kofeina zawarta w kawie ma właściwości drenujące i wyszczuplające, świetnie pomaga w pozbywaniu się cellulitu, pobudza krążenie. Po takim peelingu ciało pięknie pachnie kawą. Do peelingu najlepiej wykorzystać świeżą aromatyczną kawę ze wszystkimi jej cudownymi właściwościami. Najlepiej, żeby była to odmiana kawy ROBUSTA, gdyż ma 3 razy więcej kofeiny niż arabica. Ze względu na działanie pobudzające, nie polecam takiego peelingu tuz przed snem 😉  Taki peeling delikatnie złuszcza naskórek i wygładza skórę.

Przykładowy przepis na aromatyczny peeling kawowy:

  • 1 szklanka świeżo zmielonej kawy,
  • około 4 – 5 łyżek oleju zimnotłoczonego ze słodkich migdałów lub słonecznikowego (jeżeli nie mamy to może być również oliwa z oliwek),
  • 1 łyżeczka imbiru (jeżeli nie mamy problemów z naczynkami) lub 1 łyżeczka zmielonych przypraw np. rozmarynu, oregano.

Wszystkie składniki mieszamy razem, aby olej dobrze się rozprowadził (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki oleju) i używamy masując kolistymi ruchami całe ciało. Przechowujemy szczelnie zamknięty, najlepiej w lodówce.

SÓL

Do peelingu używamy tylko dobrej jakości soli drobno mielonej. Jest to dość mocny peeling, więc należy uważać przy bardzo wrażliwej skórze na twarzy. Do ciała nada się idealnie. Peeling solny dokładniej i szybciej złuszczy nam niepotrzebny naskórek, używamy go w sytuacjach kiedy chcemy szybciej uzyskać efekt gładkiej skóry.

Z dostępnych soli polecam drobno mielone kłodawską, himalajską lub kala namak, czyli czarną sól o specyficznym siarkowym zapachu, która dzięki zawartości siarki dodatkowo pielęgnuje naszą skórę, jak siarka podczas kąpieli w słynnych islandzkich gorących źródłach 🙂

Lawendowo – różany peeling solny:

  • 1 szklanka drobno zmielonej dobrej jakości soli (może być mieszanka kilku różnych),
  • 4 – 5 łyżek zimnotłoczonego oleju ze słodkich migdałów lub słonecznikowego,
  • 3 – 4 krople olejku eterycznego lawendowego,
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
  • 2 łyżki suszonych płatków dzikiej róży

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do dokładnego rozprowadzenia oleju (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki oleju) i używamy masując kolistymi ruchami całe ciało. Peeling przechowujemy szczelnie zamknięty, najlepiej w lodówce.

BRĄZOWY CUKIER

Jeżeli nie mamy pod ręką drobno zmielonej soli lub kawy, albo chcemy przygotować sobie łagodniejszy peeling, to z powodzeniem można użyć do tego celi brązowego cukru. Cukier działa delikatniej niż wspomniana wcześniej kawa i sól, a podczas peelingu w połączeniu z ciepłą wodą szybciej się rozpuszcza.

Podam Wam pomysł na dwa bardzo aromatyczne peelingi cukrowe, które pozostawią delikatny i smakowity zapach na skórze 🙂

Peeling pomarańczow0 – miętowy

  • starta skórka z 2 dużych pomarańczy (zanim zetrzesz skórkę wymocz pomarańcze 15 minut w wodzie z kilkoma łyżkami sody, aby pozbyć się pestycydów ze skórki)
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki suszonej, drobnej mięty
  • 4 łyżki zimnotłoczonego oleju ze słodkich migdałów lub słonecznikowego,

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do dokładnego rozprowadzenia oleju (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki oleju) i używamy masując kolistymi ruchami całe ciało. Peeling przechowujemy szczelnie zamknięty, najlepiej w lodówce.

Peeling / maska czekoladowy

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej na drobnej tarce (jak chcesz bardziej czekoladowy, bardziej w formie maski na ciało, to może być cała tabliczka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki zimnotłoczonego oleju ze słodkich migdałów lub słonecznikowego

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do dokładnego rozprowadzenia oleju (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę oleju) i używamy masując kolistymi ruchami całe ciało. Ten peeling można zostawić na ciele przez kilka minut. Peeling przechowujemy szczelnie zamknięty, najlepiej w lodówce.