Dziś przygotujemy przepyszną pastę z fasoli, która zebrała mnóstwo pochwał, więc postanowiłam zamieścić przepis 🙂 Może nie jest zbyt kolorowa i zachwycająca wyglądem, ale uwierzcie „niebo w gębie” i znika bardzo szybko…., a to chyba dobry znak 😉
Przygotujcie sobie:
- 3-4 szklanki fasoli (ilość zależy od tego ile chcecie przygotować)
- 1 dużą cebulę (lub dwie mniejsze)
- 1 duże jabłko (ze skórką)
- przyprawy – pieprz, sól, cząber, majeranek, kminek
Fasolę zalewamy na noc wodą, żeby ładnie nam namokła i szybko się ugotowała 🙂 Gotujemy ją w małej ilości wody, żeby tylko przykrywało fasolę, wrzucamy wszystkie przyprawy, jeżeli będzie mało zawsze możemy dosypać w trakcie, albo bezpośrednio do pasty.
Na patelnię z olejem kokosowym wrzucamy pokrojoną drobno cebule i jabłko starte na grubej tarce. Smażymy to z odrobina soli, aż będzie miało ładny złoty (przypieczony) kolor 🙂
Kiedy fasola już jest miękka, odlewamy większość wody i miksujemy ją blenderem lub w robocie kuchennym na gładką masę. Jeżeli jest zbyt sucha możemy dodać jeszcze trochę tej odlanej wody, w której się gotowała. Następnie dodajemy do niej przesmażoną cebulkę z jabłkiem i dokładnie mieszamy. Możemy jeszcze trochę doprawić.
Taka pastę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby się ładnie „przegryzła” i zajadamy najlepiej ze swoim chlebkiem 🙂
Smacznego! 🙂
Komentarze