Nalewka z orzecha włoskiego ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego warto mieć ją w domu. Nalewkę taką można stosować na róże problemy żołądkowe (bóle brzucha, wzdęcia, niestrawność itp.), a ponadto pomaga pozbyć się niechcianych lokatorów z naszych jelit, więc może być stosowana do odrobaczania i pozbywania się pasożytów. Tak naprawdę z przygotowaniem nalewki orzechowej nie ma większej filozofii, wystarczy zalać orzechy alkoholem (tu jest uniwersalny przepis na domowe nalewki LINK>> ). Problem jednak w tym, że nalewka z samych orzechów włoskich w smaku nie jest dobra. Dlatego podam Ci przepis dzięki, któremu nalewka orzechowa może okazać się wręcz pyszna (mi smakuje bardzo 🙂 ).

Przepis na Pyszną nalewkę z orzechów włoskich

Składniki:

  • 200ml spirytusu lub bimbru (ok 95%)
  • kilka orzechów włoskich – należy je zbierać zanim staną się twarde w środku – najlepiej od maja do lipca
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • woda
  • opcjonalnie; cynamon, goździki, wanilia lub inne przyprawy

Przygotowanie:

  1. Orzechy należy umyć i pokroić na kawałki/plasterki.
  2. Pomarańczę i cytrynę także dokładnie myjemy (najlepiej przy pomocy sody oczyszczonej ).
  3. Obrać pomarańczę i cytrynę ze skórki lub zetrzeć na tarce a następnie wycisnąć z nich sok.
  4. Wszystkie składniki (orzechy, wyciśnięty sok, skórki) wkładamy do słoika.
  5. Dodajemy łyżkę miodu.
  6. Następnie zalewamy spirytusem/bimbrem i dodajemy ok 100ml wody.
  7. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc lub dwa.
  8. Po tym czasie odcedzamy orzechy i owoce i uzupełniamy wodą do objętości 0,5 litra.
  9. Warto poczekać jeszcze kilka tygodni, aby dojrzała albo przynajmniej kilka dni 🙂