Czasami łapie nas apetyt na jakieś przekąski, kanapeczki itp. Jako, że chleb pieczemy sami, to często bywa tak, że go nie ma 🙂 więc fajną alternatywą stały się dla nas naleśniki. Robimy z nich przeróżne kanapeczki lub warzywne tortille 🙂
Robi się je bardzo szybko. Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe mąki (byleby nie pszenną 😉 ) i zdecydowanie najlepsze są naleśniki z mąki gryczanej – czasami dodaję też trochę jaglanej 🙂
Wszystko co nam potrzeba to:
– 400g mąki gryczanej ( lub 300g gryczanej i 100g jaglanej)
– 2 jajka od szczęśliwej kurki 🙂
– 1,5 – 2 szklanki wody
– przyprawy – tymianek, sól, kurkuma, kumin, garam masala… tak naprawdę wedle upodobań smakowych
– 4 – 5 łyżek oleju kokosowego
– szczypta sody – opcjonalnie
Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy 🙂 Ilość wody zależy od tego jakie mąki dajemy. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby w miarę łatwo rozpływało nam się po patelni 🙂
I pieczemy naleśniki 🙂
Podany przepis starcza na około 14 naleśników. My wrzucamy do nich wszystko na co mamy ochotę, tym razem był to pasztet z soczewicy i bobu – przepis już wkrótce 🙂
Komentarze