Czasami łapie nas apetyt na jakieś przekąski, kanapeczki itp. Jako, że chleb pieczemy sami, to często bywa tak, że go nie ma 🙂 więc fajną alternatywą stały się dla nas naleśniki. Robimy z nich przeróżne kanapeczki lub warzywne tortille 🙂

Robi się je bardzo szybko. Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe mąki (byleby nie pszenną 😉 ) i zdecydowanie najlepsze są naleśniki z mąki gryczanej – czasami dodaję też trochę jaglanej 🙂

Wszystko co nam potrzeba to:

– 400g mąki gryczanej ( lub 300g gryczanej i 100g jaglanej)

– 2 jajka od szczęśliwej kurki 🙂

– 1,5 – 2 szklanki wody

– przyprawy – tymianek, sól, kurkuma, kumin, garam masala… tak naprawdę wedle upodobań smakowych

– 4 – 5 łyżek oleju kokosowego

– szczypta sody – opcjonalnie

 

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy 🙂 Ilość wody zależy od tego jakie mąki dajemy. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby w miarę łatwo rozpływało nam się po patelni 🙂

I pieczemy naleśniki 🙂

nalesniki gryczane bezglutenowe przepisy jak zrobic naturalnie naturalni

Podany przepis starcza na około 14 naleśników. My wrzucamy do nich wszystko na co mamy ochotę, tym razem był to pasztet z soczewicy i bobu – przepis już wkrótce 🙂

          nalesniki gryczane bezglutenowe przepis jak zrobic naturalnienaturalni                           nalesniki gryczane bezglutenowe przepis jak zrobic naturalnie naturalni