Podobają Ci się treści na naszym blogu? Chcesz nas wesprzeć?

Możesz postawić nam kawę

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub przekazać darowiznę przez paypal

Czasami łapie nas apetyt na jakieś przekąski, kanapeczki itp. Jako, że chleb pieczemy sami, to często bywa tak, że go nie ma 🙂 więc fajną alternatywą stały się dla nas naleśniki. Robimy z nich przeróżne kanapeczki lub warzywne tortille 🙂

Robi się je bardzo szybko. Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe mąki (byleby nie pszenną 😉 ) i zdecydowanie najlepsze są naleśniki z mąki gryczanej – czasami dodaję też trochę jaglanej 🙂

Wszystko co nam potrzeba to:

– 400g mąki gryczanej ( lub 300g gryczanej i 100g jaglanej)

– 2 jajka od szczęśliwej kurki 🙂

– 1,5 – 2 szklanki wody

– przyprawy – tymianek, sól, kurkuma, kumin, garam masala… tak naprawdę wedle upodobań smakowych

– 4 – 5 łyżek oleju kokosowego

– szczypta sody – opcjonalnie

 

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy 🙂 Ilość wody zależy od tego jakie mąki dajemy. Konsystencja ciasta powinna być taka, żeby w miarę łatwo rozpływało nam się po patelni 🙂

I pieczemy naleśniki 🙂

nalesniki gryczane bezglutenowe przepisy jak zrobic naturalnie naturalni

Podany przepis starcza na około 14 naleśników. My wrzucamy do nich wszystko na co mamy ochotę, tym razem był to pasztet z soczewicy i bobu – przepis już wkrótce 🙂

          nalesniki gryczane bezglutenowe przepis jak zrobic naturalnienaturalni                           nalesniki gryczane bezglutenowe przepis jak zrobic naturalnie naturalni