Spieszę do Ciebie z banalnym przepisem na musztardę. Kolejna z rzeczy, które w kilka minut można przyrządzić samodzielnie i jest o wiele lepsza niż ta ze sklepu 🙂 A do tego możesz sobie wybrać, jaką konsystencję chcesz i jakiego octu użyjesz…

Nie jesteśmy zwolennikami octu spirytusowego, no chyba, że do sprzątania, a na półkach sklepowych niestety nie spotkałam musztardy na occie np. jabłkowym. Ocet jabłkowy do tego przepisu możesz zrobić samodzielnie, korzystając z naszego >>>PRZEPISU<<<

Co będzie Ci potrzebne do zrobienia musztardy?

  • gorczyca około 1/2 szklanki – najlepiej sarepska
  • ocet jabłkowy
  • woda
  • opcjonalnie przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła wedle uznania

Gorczycę zalewamy octem jabłkowym, tak, żeby przykrywał gorczycę jeszcze 1-2cm powyżej. Zostawiamy tak zalaną gorczycę na około 2 dni. Jeżeli gorczyca wchłonie cały ocet to dolewamy trochę wody. Po dwóch dniach miksujemy blenderem, cały czas dolewając wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku i gotowa! 🙂

.