Zwykle o tej porze roku zbieramy mniszka, pędy sosny, zielone szyszki sosny. Co roku sosnowe szyszki czy pędy trafiały na ocet, syrop i nalewkę. Postanowiłam w tym roku zamarynować trochę szyszek, żeby posłużyły jako dodatek do koreczków, sałatek, herbaty czy drinków, co Ty na to? Robiłeś kiedyś takie szyszki?

Przepis jest bardzo prosty, polecam używać octu jabłkowego (lub innego owocowego) własnej roboty 🙂

PRZEPIS:

  • 1szklanka młodziutkich zielonych szyszek sosnowych
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu (można użyć cukru)
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1/2 szklanki wody

Szyszki wrzucamy do słoika, zalewamy wodą z octem, miodem i solą. Odstawiamy na 4 tygodnie i po 4 tygodniach gotowe!

Sosna działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, rozgrzewająco, wykrztuśnie i moczopędnie. Działanie sosny jest bardzo silne, już niewielka ilość działa cuda 🙂

Jeżeli spodobał Ci się przepis, to udostępnij post dalej 🙂

Dajcie znać, jak wyszły! <3