Kefir wodny to probiotyczny napój wytwarzany z ziaren kefiru wodnego. Ziarna kefiru wodnego można wykorzystać do hodowli na wodzie z cukrem, sokach owocowych i warzywnych, wodzie kokosowej, itp.

Czym są ziarna kefiru wodnego?

Ziarna kefiru wodnego składają się z bakterii i drożdży występujących w związku symbiotycznym. Termin “ziarna kefiru” opisuje tylko wygląd kultury.

Ziarna kefiru mogą się różnić w zależności od miejsca hodowli i warunków, co powoduje wysoce zmienną społeczność bakterii kwasu mlekowego i drożdży.

Kefir wodny bogactwo probiotycznych bakterii, które pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy a przez to wspomagają zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Jak przygotować kefir wodny?

  • ziarna kefiru wodnego przepłucz zimną bieżącą wodą
  • rozpuść w słoiku lub innym naczyniu cukier – ok 2 łyżek cukru na 1 litr wody
  • jeśli rozpuszczasz cukier w gorącej wodzie to poczekaj aż przestygnie to temperatury pokojowej
  • dodaj jedną lub dwie łyżki “kryształków”
  • dodaj suszone owoce (kilka rodzynek, daktyla, figę, itp) lub szczyptę soli – zapewni to dodatkowe minerały i pożywkę dla bakterii
  • słoik przykryj gazą lub po prostu zakręć
  • odstaw naczynie na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa)
  • po 24-48 godzinach odcedź ziarna kefirowe i napój jest gotowy do picia
  • ziarna kefiru wodnego wykorzystaj do zrobienia kolejnego napoju
  • gotowy napój najlepiej przechowywać w lodówce

Ziarna “kryształki” kefiru wodnego rozmnażają się bardzo szybko, część możesz zamrozić. Ja zachęcam Ciebie do dzielenia się nimi z rodziną i znajomymi. Możesz też dodać ogłoszenie na stronie siejferment.pl (kliknij TU) aby podzielić się nimi z innymi ludźmi w twojej okolicy i siać pozytywny ferment 🙂