Witam wszystkich dociekliwych 🙂
Ostatnio dostajemy coraz więcej pytań z cyklu ” Co jecie na co dzień?” “Co Wy w ogóle jadacie?” 🙂 W związku z tym postanowiliśmy, ze co jakiś czas wstawimy przepis na nasz obiad.
Wczoraj na przykład była nasz ulubiona złocista kasza jaglana z kalafiorkiem wierzyczkowym. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, jak przyrządzić takie danie, to zaraz podam składniki, przyprawy, zioła itp.
Preferujemy dania bardzo proste, szybkie, pożywne i przede wszystkim ZDROWE!
Porcja na 2 osoby wygląda następująco:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- garść zielonego groszku
- garść fasolki szparagowej
- garść słonecznika lub poszatkowanych orzechów
- zioła i przyprawy: sól gruba himalajska, kminek, kumin, kurkuma, garam masala lub odrobina chilli, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi (zwykły ząbek też można dorzucić)…
- 1/2 dużego kalafiora
Kaszę jaglaną płuczemy (!!!) w garnku lub na sitku. Wrzucamy do garnka z odmierzoną wodą, dodajemy groszek i fasolkę, mogą to być oczywiście inne warzywa (ziemniaki, marchewka, burak itp. pokrojone w kostkę), które chcecie dodać, my akurat mieliśmy takie pod ręką 🙂 Dorzucamy również słonecznik i przyprawy. Nie musicie się kurczowo trzymać przypraw, które podałam, oczywiście kwestia gustu i smaku 🙂 Czekacie, aż wszystko zacznie się gotować i przykręcamy płomień. Będziemy gotować to około 20 minut, co chwile mieszając.
W tym czasie bierzemy drugi garnek i będziemy gotować w nim kalafiorka 🙂 Kalafiora dzielimy na małe porcje i wrzucamy do połowy zalanego wodą, którą delikatnie możemy posolić i gotujemy około 10 minut do miękkości. Możemy również przygotować sobie do polania kalafiora olej kokosowy podgrzany z ziarnami słonecznika, płatkami migdałów lub sezamem i zarumienionymi na złoto-brązowy kolor 🙂
I gotowe! 🙂
Najnowsze komentarze: