Ostatnio odkryliśmy i przetestowaliśmy karob (czyli mączkę chleba świętojańskiego). Karob (szarańczyn strączkowy) występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej. Przebywając na Cyprze (na początku XX wieku karob był głównym towarem eksportowym Cypru) mieliśmy okazję zobaczyć jak wygląda drzewo karobowe oraz jak smakują wykonane z niego produkty. W Polsce najłatwiej kupić karob w postaci sproszkowanej, ale występuje także jako syrop lub pasta. Karob można też znaleźć w składzie wielu produktów jako substancja słodząca.
Jak smakuje karob?
Mączka chleba świętojańskiego w wyglądzie i smaku przypomina kakao i może być stosowany jako jego zamiennik. W smaku jest lekko słodki. Niektórzy stosują karob jako zamiennik (lub dodatek) do kawy. Karob nie zawiera kofeiny i jest bardzo odżywczym produktem. Można go dodawać do koktajli, ciast, deserów itp. jako naturalna substancja słodząca i zamiennik cukru.
Mączka chleba świętojańskiego jest bogata w naturalnie występujące witaminy i sole mineralne oraz zawiera nawet do 70% węglowodanów.
Karob stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B1, B2 oraz B3, a także zawiera witaminę A, E oraz D a także pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, wapń i fosfor. Karob zawiera także kwasy organiczne: masłowy i izomasłowy, duże ilości pektyn, śluzów oraz garbników, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka.
Właściwości lecznicze karobu
- Ponieważ karob zawiera dużo fosforu i wapnia jest pomocny przy leczeniu osteoporozy.
- Ponadto pomaga w leczeniu biegunki (dzięki zawartym w karobie taninom, które hamują rozwój bakterii) i nadkwasoty żołądka.
- Dzięki zawartym w nim garbnikom poprawia trawienie
- Ma działanie przeciwbólowe, antyalergiczne, antyseptyczne, antybakteryjne, antywirusowe dzięki zawartym w nim garbnikom i kwasie galusowym.
- Posiada właściwości wykrztuśne.
Komentarze