Pierwsze jesienne przymrozki to dobra pora na zbieranie owoców dzikiej róży i głogu. Warto zebrać te rosnące dziko i powszechnie występujące owoce i korzystać z nich przez całą zimę. Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie tych owoców jest zalanie ich wrzątkiem i przygotowaniem z nich herbatki – idealnej na długie jesienne wieczory 🙂
Herbatka z owoców róży dobrze działa na przeziębienia, infekcje organizmu oraz w stanach obniżonej odporności.
Herbatka z głogu jest pomocna przy dolegliwościach sercowych, początkach miażdżycy i nadciśnieniu, łagodzi bóle reumatyczne, mięśniowe i stawowe.
Owoce dzikiej róży – zawierają bardzo dużo witaminy C, mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest to naturalna witamina C, która jest przez nasz organizm dużo lepiej przyswajana i wykorzystywana niż syntetyczne witaminy do kupienia w aptekach. Zawierają także dużo witamin – A, B1, B2, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.
Owoc głogu – zawierają kwasy organiczne, fitosterole, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, związki żelaza, wapnia, selenu i potasu, garbniki. Zawarte w owocach głogu substancje poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego, delikatnie obniżają ciśnienie, rozkurczają naczynia wieńcowe serca, wzmacniają pamięć
Zarówno owoce głogu i dzikiej róży można mrozić, suszyć, oraz przygotowywać z nich wina, nalewki, konfitury, herbatki, napary.
Komentarze