Podobają Ci się treści na naszym blogu? Chcesz nas wesprzeć?

Możesz postawić nam kawę

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub przekazać darowiznę przez paypal

Pierwsze jesienne przymrozki to dobra pora na zbieranie owoców dzikiej róży i głogu. Warto zebrać te rosnące dziko i powszechnie występujące owoce i korzystać z nich przez całą zimę. Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie tych owoców jest zalanie ich wrzątkiem i przygotowaniem z nich herbatki – idealnej na długie jesienne wieczory 🙂

Herbatka z owoców róży dobrze działa na przeziębienia, infekcje organizmu oraz w stanach obniżonej odporności.

Herbatka z głogu jest pomocna przy dolegliwościach sercowych, początkach miażdżycy i nadciśnieniu, łagodzi bóle reumatyczne, mięśniowe i stawowe.

Owoce dzikiej róży – zawierają bardzo dużo witaminy C, mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest to naturalna witamina C, która jest przez nasz organizm dużo lepiej przyswajana i wykorzystywana niż syntetyczne witaminy do kupienia w aptekach. Zawierają także dużo witamin – A, B1, B2, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.

Owoc głogu – zawierają kwasy organiczne, fitosterole, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, związki żelaza, wapnia, selenu i potasu, garbniki. Zawarte w owocach głogu substancje poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego, delikatnie obniżają ciśnienie, rozkurczają naczynia wieńcowe serca, wzmacniają pamięć

Zarówno owoce głogu i dzikiej róży można mrozić, suszyć, oraz przygotowywać z nich wina, nalewki, konfitury, herbatki, napary.

owoc-dzikiej-rozy-glog-wlasciwosci-zastosowanie-lecznicze-herbata-ziolowa-przeziebienie-witamina-c-naturalnie-naturalni