Kefir mleczny, podobnie jak większość fermentowanych produktów spożywczych, ma długą i bogatą historię zakorzenioną w prostej kulturze agrarnej. Najprawdopodobniej kefir został opracowany przypadkowo przed wiekami przez ludność Kaukazu. Ziarna kefiru powstały w wyniku wynikiem symbiotycznego związku między korzystnymi bakteriami a drożdżami i innymi organizmami w kefirze mlecznym.

Ziarna kefiru zawierają dziesiątki mikroorganizmów, w tym bakterii i drożdży, z których niektóre nie zostały nawet zidentyfikowane.

Nasi przodkowie doskonale zdawali sobie sprawę z jego uzdrawiającej siły dzięki kefirowi pochodzącemu z tureckiego słowa “Keyif”, co oznacza “dobre samopoczucie”.

Jak zrobić kefir?

Kefir może być wytwarzany z dowolnego rodzaju mleka (krowiego, owczego, koziego, orzechowego, itp).

Aby z mleka powstał kefir należy do niego dodać bakterii kefirowych, które tworzą symbiotyczne kultury, i przyjmują postać galaretowatych ziaren.

Po dodaniu ziaren kefirowych (około łyżka ziaren na 1litr mleka) mleko zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 24 godziny.

Po tym czasie oddzielamy ziarna kefirowe (przecedzamy przez sitko lub wyjmujmy łyżką) i kefir jest gotowy. Tak przygotowany kefir można przechowywać w lodówce przez wiele tygodni.

Ziarna kefirowe można użyć do przygotowania kolejnego kefiru. Za każdym razem ziarna będą rosły i się namnażały i już po kilku cyklach można zaobserwować widoczny przyrost.

 

Co sprawia, że ​​kefir jest takim wyjątkowym napojem?

Badania pokazują, że kefir ma niesamowity wpływ na zdrowie. Oto kilka terapeutycznych korzyści płynących z kefiru:

  • Kefir działa przeciwbakteryjnie na wiele szkodliwych organizmów, szczególnie tych wpływających na przewód pokarmowy i pochwę. Testy laboratoryjne wykazały, że kefir działał profilaktycznie przeciwko infekcjom bakteryjnym, w tym E Coli, Listeria i Salmonella.
  • Kefir zwiększa liczbę korzystnych komórek odpornościowych w ciele, co wzmacnia odpowiedź immunologiczną.
  • Badania wykazały, że kefir ma działanie przeciwzapalne. W wielu badaniach na myszach indukowanych astmą stwierdzono, że kefir wykazuje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.

Podczas fermentacji mleka przez bakterie kefirowe zachodzi w nim wiele reakcji chemicznych i zmieniają się jego właściwości. Proces fermentacji zmienia nie tylko smak i konsystencję mleka, ale także wartości odżywcze. Oto niektóre ze zmian będących wynikiem fermentacji mleka:

  • W kefirze znajduje się wiele żywych probiotycznych bakterii, które wpływają korzystnie na proces trawienia i wspomagają procesy leczenia.
  • Laktoza z mleka jest rozkładana w kefirze na kwas mlekowy, a więc produkt znacznie łatwiej przyswajalny przez ludzki organizm.
  • W procesie fermentacji powstają dodatkowe witaminy i związki chemiczne takie jak; witamina B12, kwas foliowy, witamina C, witamina K i biotyna.

Jeśli szukasz ziaren kefirowych lub chcesz się nimi podzielić to Kliknij TU >>> sprawdź kto w Twojej okolicy ma ziarna kefirowe albo dodaj własne ogłoszenie.