Podobają Ci się treści na naszym blogu? Chcesz nas wesprzeć?

Możesz postawić nam kawę

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub przekazać darowiznę przez paypal

Kefir mleczny, podobnie jak większość fermentowanych produktów spożywczych, ma długą i bogatą historię zakorzenioną w prostej kulturze agrarnej. Najprawdopodobniej kefir został opracowany przypadkowo przed wiekami przez ludność Kaukazu. Ziarna kefiru powstały w wyniku wynikiem symbiotycznego związku między korzystnymi bakteriami a drożdżami i innymi organizmami w kefirze mlecznym.

Ziarna kefiru zawierają dziesiątki mikroorganizmów, w tym bakterii i drożdży, z których niektóre nie zostały nawet zidentyfikowane.

Nasi przodkowie doskonale zdawali sobie sprawę z jego uzdrawiającej siły dzięki kefirowi pochodzącemu z tureckiego słowa „Keyif”, co oznacza „dobre samopoczucie”.

Jak zrobić kefir?

Kefir może być wytwarzany z dowolnego rodzaju mleka (krowiego, owczego, koziego, orzechowego, itp).

Aby z mleka powstał kefir należy do niego dodać bakterii kefirowych, które tworzą symbiotyczne kultury, i przyjmują postać galaretowatych ziaren.

Po dodaniu ziaren kefirowych (około łyżka ziaren na 1litr mleka) mleko zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 24 godziny.

Po tym czasie oddzielamy ziarna kefirowe (przecedzamy przez sitko lub wyjmujmy łyżką) i kefir jest gotowy. Tak przygotowany kefir można przechowywać w lodówce przez wiele tygodni.

Ziarna kefirowe można użyć do przygotowania kolejnego kefiru. Za każdym razem ziarna będą rosły i się namnażały i już po kilku cyklach można zaobserwować widoczny przyrost.

 

Co sprawia, że ​​kefir jest takim wyjątkowym napojem?

Badania pokazują, że kefir ma niesamowity wpływ na zdrowie. Oto kilka terapeutycznych korzyści płynących z kefiru:

  • Kefir działa przeciwbakteryjnie na wiele szkodliwych organizmów, szczególnie tych wpływających na przewód pokarmowy i pochwę. Testy laboratoryjne wykazały, że kefir działał profilaktycznie przeciwko infekcjom bakteryjnym, w tym E Coli, Listeria i Salmonella.
  • Kefir zwiększa liczbę korzystnych komórek odpornościowych w ciele, co wzmacnia odpowiedź immunologiczną.
  • Badania wykazały, że kefir ma działanie przeciwzapalne. W wielu badaniach na myszach indukowanych astmą stwierdzono, że kefir wykazuje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.

Podczas fermentacji mleka przez bakterie kefirowe zachodzi w nim wiele reakcji chemicznych i zmieniają się jego właściwości. Proces fermentacji zmienia nie tylko smak i konsystencję mleka, ale także wartości odżywcze. Oto niektóre ze zmian będących wynikiem fermentacji mleka:

  • W kefirze znajduje się wiele żywych probiotycznych bakterii, które wpływają korzystnie na proces trawienia i wspomagają procesy leczenia.
  • Laktoza z mleka jest rozkładana w kefirze na kwas mlekowy, a więc produkt znacznie łatwiej przyswajalny przez ludzki organizm.
  • W procesie fermentacji powstają dodatkowe witaminy i związki chemiczne takie jak; witamina B12, kwas foliowy, witamina C, witamina K i biotyna.

Jeśli szukasz ziaren kefirowych lub chcesz się nimi podzielić to Kliknij TU >>> sprawdź kto w Twojej okolicy ma ziarna kefirowe albo dodaj własne ogłoszenie.