Ostatnio coraz częściej bawimy się z dziećmi i młodzieżą w warsztatowanie, często też na nasze warsztaty przychodzicie całymi rodzinami 🙂 To bardzo urocze patrzeć, jak cała rodzina bierze udział w takich naturalnych warsztatach.

Niedawno moja chrześnica zmotywowała mnie swoim zaangażowaniem i zrobiłyśmy jadalne błyszczyki do ust: czekoladowy i acai 🙂 Były tworzone z przeznaczeniem dla małych księżniczek, ale przyznam, że i dorosłe królowe mogą się w nich rozsmakować 😉

Zrobienie ich jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego:

  • 20ml oleju dobrej jakości np. słonecznikowego, ze słodkich migdałów
  • 1 – 2 kostki startej gorzkiej czekolady (brązowy) lub plaska łyżeczka sproszkowanych wiśni acai (różowy)
  • 1 łyżeczka utartego wosku pszczelego

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, który wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników – ważne, aby wosk pszczeli dokładnie się rozpuścił.

Następnie przelewamy rozpuszczoną miksturę do małego słoiczka (około 30ml) lub innego pojemniczka i czekamy, aż całkowicie zastygnie 🙂

Błyszczyk bardzo szybko znika, gdyż ciężko powstrzymać się od oblizywania 😉