Czy kazdy z Was w swojej kuchni (i nie tylko) używa już Imbiru na codzień? 🙂 Mam nadzieję, że tak, a jeżeli jeszcze nie, to napiszę Wam kilka słów o korzeniu, bez którego większość Azjatyckich ludów nie wyobraża sobie życia 🙂

Cała magia imbiru zawarta jest w trzech słowach: zingiberol (składnik olejku eterycznego, który nadaje intensywny aromat), gingerol i ziferon (odpowiadające za tą goryczkę i inne imbirowe doznania smakowe). To substancje, które sprawiają, że imbir jest taką właśnie cudowną rośliną 🙂

Jak kupować świeży imbir? Najlepiej wybrać ten z gładką i sprężystą skórką, bez plam, który po przełamaniu ma jasny kolor i jest soczysty.

imbir wlasciwosci lecznicze herbata imbirowa oczyszczanie organizmu odchudzanie leczenie zastosowanie naturalnie naturalni

Oprócz tradycyjnego zastosowania w kuchni do sosów, ciast, napojów rozgrzewających (my często dodajemy go do herbaty lub domowego napoju orzeźwiającego oraz do kombuchy) itp. imbir ma niesamowite właściwości lecznicze, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, łagodzi bóle menstruacyjne, działa przeciwobrzękowo (dzięki działaniu moczopędnemu), dba o jamę ustną działając odkażająco i odświeżająco.

Jest tez pomocny w stanach zapalnych gardła, wystarczy na szklankę ciepłej wody wsypać dwie łyżeczki sproszkowanego imbiru i płukac roztworem gardło. Dodany do kawy neutralizuje jej szkodliwe właściwości. Leczy przeziębienia i działa przeciwzapalnie (wchodzi w skład wielu maści, więc może warto spróbować zrobić sobie samemu taką domową maść, spróbujemy?).

Imbir to jeden ze specyfików, które od wieków towarzyszą naszym przodkom, więc pamiętajmy o nim i korzystjmy z jego dobrodziejstw 🙂