Podobają Ci się treści na naszym blogu? Chcesz nas wesprzeć?

Możesz postawić nam kawę

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub przekazać darowiznę przez paypal

Podczas naszej wyprawy do Gruzji, na każdym kroku urzekała nas ich „naturalność”. Ludzie tam w małych miastach żyją tak jakby się czas zatrzymał, nie wiedza co to przemysł, maszyny, nowoczesność. Przez to całe ich jedzenie jest niesamowicie zdrowe, bo wszystko co jedzą uprawiają sobie sami 🙂

Jedną z takich rzeczy, o której chcemy Wam napisać, jest ich chlebek tonis puri 🙂 Gruzja to chyba jeden z nielicznych krajów, w którym chleb wypieka się w tradycyjny sposób, jak za dawnych czasów, w piecach zwanych tone. Na każdym kroku można tam znaleźć maleńką piekarenkę, w której cały czas wypieka się chleb. Chleb taki robiony jest w 100% ręcznie, bez użycia maszyn, a jego smak jest niepowtarzalny i jakże daleki od komercyjnych marketowych dmuchanych świństw. Wszystko czego potrzeba do wypieku takiego chleba, to mąka, woda, sól i chlebowy, gliniany piec 🙂

Odwiedziliśmy jedną z takich piekarenek, gdzie upiekliśmy sobie dla siebie chlebek razem z przemiłym Panem 🙂

tradycyjny piec do pieczenia chleba gruzja chaczapuri jak sie robi tanie noclegi w gruzji kuchnia gruzinska przewodnik poradnik naturalnienaturalni batumi kutaisi kobuleti tibilisi

Wyrośnięte na zakwasie ciasto formuje się w odpowiedni kształt „oka” na takiej twardej podusi jak na zdjęciu 🙂 A następnie zwinny Pan piekarz przykleja ciasto na ściankach pieca rozgrzanego do około 300ºC 🙂 Na początku jeszcze to w miarę może być proste, ale przy większej ilości wypiekanych chlebów musi się nieźle nagimnastykować, żeby je tam umieścić 🙂

tradycyjny piec do pieczenia chleba gruzja chaczapuri jak sie robi tanie noclegi w gruzji kuchnia gruzinska przewodnik poradnik naturalnie naturalni batumi kutaisi kobuleti airbnb

Kiedy już wszystkie poprzykleja, przykrywa piec na kilka minut, a potem wyciąga specjalnymi dzidkami i gotowe 🙂 Nieźle sie namęczyłam, żeby wyjąć sobie nasz bochenek 🙂 Dobrze, że Pan piekarz czuwał 😀

Chleb był pyszny, zjedliśmy go jeszcze na gorąco 🙂 I tak zajadaliśmy się nim prawie codziennie 🙂

Gruziński chleb jest dość cienki, łatwo się go rwie rękami, jest dodatkiem do większości potraw w gruzińskim menu 🙂 Ma niezwykle aromatyczną skórkę i jest przepyszny nawet sam 🙂

Smacznego! 🙂