Nie wiem jak Ty, ale ja czystej wódki po prostu nie lubię, a poza tym nie mam pewności, jakie “dodatki” zawiera. Właśnie dlatego wolę zrobić sobie nalewkę, która poza działaniem alkoholu, będzie dobrze smakowała i miała dodatkowe właściwości i walory, których czysty alkohol nie posiada. Dlatego właśnie postanowiłem robić własne nalewki.

Od czego zacząć domową produkcję nalewek?

  • Na początek będzie potrzebny alkohol. Ja polecam mocny (ok 95%) bimber lub spirytus.  Dlatego polecam, jak najmocniejszy alkohol, ponieważ jest większa pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków i zanieczyszczeń.
  • Następnie należy wybrać składniki do nalewki. Mogą to być owoce, soki owocowe, zioła, przyprawy i różne ich mieszanki.
  • Kolejnym krokiem jest zalanie alkoholem wybranych składników. Aby wydobyć jak najwięcej właściwości, smaku i aromatów, nie należy składników na nalewkę zalewać zbyt mocnym alkoholem. Optymalna moc alkoholu to max. 70%. Na końcu artykułu znajdziesz kalkulator rozcieńczania alkoholu.
  • Do słodzenia nalewek najbardziej polecam miód. Poza tym, że jest zdrowszy od zwykłego cukru, to nadaje nalewkom szlachetny smak i aromat. Miodu możesz dodać od razu do zalanych składników lub później na etapie rozcieńczania i odcedzania.
  • Po zalaniu składników alkoholem, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Żeby wydobyć właściwości z ziół i owoców, należy je odstawić na co najmniej kilka dni.  Najlepiej, aby to były minimum 2-4 tygodnie. Jeśli Ci się nie spieszy, to pozwól, aby tak leżały nawet do 2-3 miesięcy.
  • Kiedy stwierdzisz, że “już czas” zlać nalewkę, to należy odcedzić alkohol od dodatków. Po odcedzeniu dodajemy wody dla uzyskania odpowiedniego  (dla nas) stężenia alkoholu.
  • Wydawałoby się, że nalewka jest już gotowa, ale tak przygotowana nalewaka wymaga leżakowania i dojrzewania. Należy odczekać minimum 1 tydzień, aby alkohol się “przegryzł” i pojawił smak użytych dodatków, zamiast ostrego smaku alkoholu. Najlepiej jednak nalewka będzie smakowała po kilku miesiącach (a nawet latach!) dojrzewania.

Jeśli robisz nalewki owocowe, to po odcedzeniu alkoholu od owoców powstanie tzw. alkodżem – można go dodawać do deserów lub jeść sam.

Przepis uniwersalny na nalewkę.

Składniki:

  • 200 ml alkoholu o mocy ok 95% (spirytus lub bimber)
  • około 100 ml wody
  • dodatki: wybrane owoce, zioła, przyprawy, itp
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Wybrane dodatki zalewany wodą z alkoholem tak, aby przykryć wszystkie składniki.
  2. Dodajemy miód.
  3. Odstawiamy na kilka tygodni.
  4. Odcedzamy dodatki od alkoholu.
  5. Uzupełniamy wodą do objętości 0,5l
  6. Czekamy, aż nalewka dojrzeje.

Tak przygotowana nalewka będzie miała moc około 38%

Kalkulator rozcieńczania alkoholu:



 

Ilość alkoholu do rozcieńczenia (ml): Stężenie początkowe alkoholu (%): Stężenie alkoholu jakie chcemy uzyskać (%):
Objętość roztworu po rozcieńczeniu: ml
Objętość wody do dodania: ml