O kombuczy słyszałem już dawno. Ale dopiero kiedy kolega z pracy powiedział mi, że hoduje kombuczę i może mi dać “grzyba” i zaczyn, to zainteresowałem się tym bardziej. Dowiedziałem się więcej i zacząłem hodować własnego “grzybka”. Codziennie obserwowałem akwarium (specjalnie do hodowli kombuchy kupiliśmy małe akwarium – ok 8,5 l). Właściwości zdrowotne kombuchy były tylko jednym z powodów, dla których zacząłem hodować grzyba herbacianego. Nie jestem osobą chorowitą i cierpiącą na dolegliwości zdrowotne ale kombucha posmakowała mi tak że piję ją regularnie. Dlaczego?
Poza znakomitym smakiem (lekko gazowany, słodko kwaskowy, o posmaku jabłkowym) działa orzeźwiająco i dodaje energii.
Właściwości zdrowotne kombuchy
Z pośród najczęściej wymienianych właściwości i działania kombuchy na ludzki organizm to:
- przedłuża życie,
- jest lekarstwem na półpasiec,
- redukuje i zapobiega powstawaniu zmarszczek,
- zapobiega przykrym dolegliwościom klimakterycznym
- poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki,
- pobudza metabolizm,
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- łagodzi zaparcia,
- oczyszcza organizm,
- odbudowuje zdolność akomodacyjną oka,
- wzmacnia mięśnie nóg,
- leczy artretyzm,
- wzmacnia libido,
- leczy zaparcia i bóle w plecach,
- pomaga w leczeniu otyłości,
- wzmacnia nerki,
- leczy cukrzycę i miażdżycę
- reguluje ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cholesterolu,
- zapobiega miażdżycy,
- zapobiega nowotworom,
- łagodzi bóle głowy i migreny,
- zmniejsza kamienie nerkowe,
- pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego,
- zmniejsza siwienie włosów i zapobiega ich wypadaniu;
- zmniejsza pragnienie alkoholu,
- dodaje energii,
- pomaga w leczeniu chorób serca,
- wzmacnia apetyt,
- działa uspokajająco,
- pomaga w leczeniu wątroby,
- leczy hemoroidy,
- zatrzymuję biegunki,
- jest źródłem przeciwutleniaczy,
- i wiele innych…
Lista jest tak długa ale nie należy kombuchy mylić z cudownym lekarstwem na wszystko. Działania i rezultaty mogą się różnić i pojawić w indywidualnych przypadkach więc nie należy uogólniać, że napój będzie zawsze w stu procentach działał na wszystkie wymienione problemy i schorzenia.
Jak działa kombucha?
Jednym z podstawowych działań napoju kombuczy jest jej wzmacniający wpływ na układ odpornościowy ludzkiego organizmu, co w rezultacie wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości. Dzieje się tak ponieważ kombucza pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, ułatwiając proces trawienia i w ten sposób pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo różnorodne właściwości lecznicze można wyjaśniać poprzez swoje właściwości adaptogenne (“adaptogen – lek ziołowy wspomagający odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju, itp.”)
Kombucza jest żywym napojem i to swoista biologiczna fabryka, która produkuje substancje takie jak: kwas mlekowy, kwas octowy, kwasy glukozy, kwas węglowy, kwas foliowy, witaminy B l, B2, B3, B6, B 12 oraz wiele enzymów
KOMBUCHE możesz kupić w naszym sklepie >>kliknij tu<<
Transformacja cukru przez kombuczę
Wykres pokazuje, w jaki sposób cukier w wywarze z czarnej herbaty zmienia się, najpierw w glukozę, która następnie reagując z herbatą produkuje kwasy organiczne. W ten sposób tworzy się napój, który nie powinien być zbyt słodki. Czas trwaniu procesu przemiany zależy od temperatury otoczenia. (Badania te zostały przeprowadzone przez dr Jurgena Reissa i opublikowane w niemieckim czasopiśmie poświęconym żywieniu „Lebensmitteirunschau” w 1987 roku).
Źródło: H.Tietze “Kombucza – cudowny grzyb”
Najnowsze komentarze: