Tym razem na talerz trafia CZOSNACZEK POSPOLITY, który rośnie prawie wszędzie 😊  To popularne, ale pewnie często pomijane ziele albo uważane za chwast, ma smak i aromat czosnku. Bardzo smaczne i super nadaje się do sałatek.

Kwitnie wiosną: kwiecień – maj (w niektórych rejonach zdarza się również w czerwcu). Zbieramy ziele albo same liście. Niestety nie możesz go zasuszyć na zapas. Jeżeli chcesz w jakiś sposób go zachować, to możesz czosnaczek zamrozić, zrobić z niego nalewkę, winny lub olejowy macerat, intrakt (przepisy i zastosowanie poniżej).

Liście są super na sałatkę ❤️ same w sobie są przyprawą, więc wystarczy odrobina jakiegoś oleju i inne składniki i nie trzeba jakoś specjalnie jej przyprawiać. Ja używam liści czosnaczka zamiast sałaty, więc jest tego na prawdę sporo. Poza tym nadaje się do zup, farszu… Możesz go wykorzystać tak, jak szpinak. Super jest tez zmacerować w oleju np. oliwie z oliwek czy rydzowym i dodawać do sałatek jako gotowy sos 😊

ZASTOSOWANIE

Zastosowanie lecznicze wg. dr Różańskiego m.in.:

– obniża podniesione ciśnienie tętnicze krwi

– wzmaga wydzielanie żółci

– ma działanie rozkurczowe i moczopędne

– podnosi ciepłotę ciała

– pobudza wzrost włosów i paznokci

– posiada właściwości odtruwające (wzmaga usuwanie metali ciężkich, głównie rtęci, ponadto węglowodorów cyklicznych, dioksyn)

– ma również zastosowanie przeciwmiażdżycowe, hipolipidemiczne, hipocholesterolemiczne


WSKAZANIA

Biorąc pod uwagę powyższe właściwości Czosnaczek pospolity pomocny jest w leczeniu takich chorób, jak: nadciśnienie, hiperlipidemia, hipercholesterolemia, miażdżyca, łuszczyca, spadek odporności na infekcje, nadczynność tarczycy, infekcje grzybicze i bakteryjne układu oddechowego, moczowego i pokarmowego, kuracje odtruwające, ogólnie wzmacniające, regenerujące tkanki, przeziębienie, spowolnienie przemiany materii, otyłość, choroby reumatyczne, konieczność degradacji biofilmu (bakteryjnego lub mieszanego grzybiczo-bakteryjnego) w układzie moczowym. Niedobór siarki. Metaboliczne choroby skóry. Choroby pasożytnicze (pierwotniaki, drobne nicienie parazytyczne).

PRZEPISY

NALEWKA

100 g świeżego siekanego surowca zalać 1000 ml alkoholu 50-60% o temp. pokojowej. Macerować 1 miesiąc. Zażywać 1 kieliszek dziennie.

WINO  CZOSNACZKOWE

1 część siekanego ziela czosnaczka zalej 8 częściami wina białego wytrawnego. Odstaw na 3-4 miesiące. Pij 100 ml wina czosnaczkowego dziennie przez 2 tygodnie. Kurację możesz powtarzać co 3 miesiące.

INTRAKT

Jeżeli nie chcesz pić alkoholu, to możesz zrobić Intrakt: 100 g świeżego siekanego surowca zalej 1000 ml alkoholu 50-60% o temperaturze wrzenia (alkohol odparuje), odstaw na miesiąc. Wypijaj 20ml raz dziennie, wieczorem lub rano, przez miesiąc.