Dziś zrobiłam coś słodkiego dla mojego domowego łasucha 🙂 Mam prosty przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią 🙂 Nie zdarza mi się często piec ciast, może dlatego, że sama nie jadam, ale jak już coś piekę, to staram sie, żeby było proste i pewne, że wyrośnie 😉

Na ciasto będzie potrzebne:

2 gorzkie czekolady

3 jajka

250 gram mąki ryżowej

1/2 szklanki oleju roślinnego (ja daję kokosowego i odrobinę innego zimnotłoczonego np. migdałowego)

300-400 gram cukinii

2 łyżki kakao

150 gram cukru trzcinowego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

sól

Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby puściła wodę. Następnie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy już całkowicie się rozpuści odstawiamy, aby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciągle miksując stopniowo wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i na końcu roztopioną czekoladę 🙂 Kiedy już wszystko nam się ładnie połączy dodajemy odciśniętą z wody cukinię i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników delikatnie i dokładnie mieszając łyżką.

Gotową masę przekładamy do tortownicy (ja użyłam żaroodpornej formy do pieczenia) i pieczemy 45-50 min w temperaturze 180ºC.

I gotowe 🙂

domowe wypieki przepisy ciasto bezglutenowe zdrowe gotowanie maka kokosowa dr jadwiga kempisty leczenie zywieniem naturalnie naturalni

Ciasto możemy przełożyć np. domową konfiturą, ja przełożyłam śliwkową 🙂

Podobno palce lizać 🙂 Tak powiedział mój domowy specjalista od słodkości 😉