Podobają Ci się treści na naszym blogu? Chcesz nas wesprzeć?

Możesz postawić nam kawę

Postaw mi kawę na buycoffee.to

lub przekazać darowiznę przez paypal

Dziś zrobiłam coś słodkiego dla mojego domowego łasucha 🙂 Mam prosty przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią 🙂 Nie zdarza mi się często piec ciast, może dlatego, że sama nie jadam, ale jak już coś piekę, to staram sie, żeby było proste i pewne, że wyrośnie 😉

Na ciasto będzie potrzebne:

2 gorzkie czekolady

3 jajka

250 gram mąki ryżowej

1/2 szklanki oleju roślinnego (ja daję kokosowego i odrobinę innego zimnotłoczonego np. migdałowego)

300-400 gram cukinii

2 łyżki kakao

150 gram cukru trzcinowego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

sól

Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby puściła wodę. Następnie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy już całkowicie się rozpuści odstawiamy, aby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciągle miksując stopniowo wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i na końcu roztopioną czekoladę 🙂 Kiedy już wszystko nam się ładnie połączy dodajemy odciśniętą z wody cukinię i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników delikatnie i dokładnie mieszając łyżką.

Gotową masę przekładamy do tortownicy (ja użyłam żaroodpornej formy do pieczenia) i pieczemy 45-50 min w temperaturze 180ºC.

I gotowe 🙂

domowe wypieki przepisy ciasto bezglutenowe zdrowe gotowanie maka kokosowa dr jadwiga kempisty leczenie zywieniem naturalnie naturalni

Ciasto możemy przełożyć np. domową konfiturą, ja przełożyłam śliwkową 🙂

Podobno palce lizać 🙂 Tak powiedział mój domowy specjalista od słodkości 😉