Dziś zrobimy bakłażany faszerowane 🙂 To bardzo syte danie, ja się przejadłam 🙂
Na dwie głodne osoby potrzebna nam będą:
– 2 bakłażany
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 2 małe papryki
– pomidor
– kawałek cukinii
– kilka pieczarek
– sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, … i co kto lubi 🙂
Bakłażany myjemy dokładnie, przecinamy na pół i wybieramy łyżką gniazdo nasion ze środka. Posypujemy solą i odstawiamy na bok, żeby puściły wodę. W tym czasie wszystkie warzywa kroimy na niewielki kawałki i wrzucamy do rondla (ja zrobiłam to w naczyniu szklanym), przyprawiamy według uznania i chwilę podpiekamy, następnie zalewamy szklanką wody i wsypujemy kaszę jaglaną. Dusimy wszystko razem, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody 🙂
Bakłażany opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie nakładamy do środka farsz, który przygotowaliśmy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30min w temperaturze 170ºC 🙂
Pychota ! 🙂
Komentarze