Kiszenie i fermentacja stało się dla mnie bardzo szybko czymś bardzo oczywistym i intuicyjnym. Może dlatego, że w mojej rodzinie zawsze pojawiała się kiszona kapusta i kiszone ogórki, a może po lubię to robić i podświadomie „czuję i wiem” na czym polegają procesy lakto-fermentacji.

Nie dla każdego jest to takie oczywiste, ale zapewniam, że każdy może się tego nauczyć. Skąd więc czerpać wiedzę o tym jak zrobić dobre i chrupiące kiszone ogórki lub co to jest kombucha?

W pierwszej kolejności zapytaj rodziców, dziadków lub starsze osoby w swojej rodzinie. Nawet jeśli teraz samodzielnie nie robią kiszonek to najprawdopodobniej wiedzą i pamiętają sporo na ten temat. Zanim lodówki stały się powszechne to właśnie kiszenie było jedną z najlepszych metod na zakonserwowanie i przedłużenie terminu ważności żywności.

Jeśli nie znasz takich osób to polecam Tobie 2 książki.

Pierwsza to „Sztuka fermentacji” (autor: Sandor Ellix Katz) – to chyba jedna z najbardziej wyczerpujących książek na temat fermentacji i kiszenia, dostępna na rynku. Poza osobistą historią autora, mechanizmami fermentacji, nawiązaniu do tradycji i kultury, w książce znajdziesz mnóstwo przepisów i praktycznych wskazówek. Dzięki tej książce proces kiszenia i fermentacji; warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli i mięsa, nabierze sensu i stanie się możliwy do wykonania we własnym domu.

sztuka-fermentacji-pdf-sandor-ellix-katz-ksiazka-pobierz-za-darmo-siej-ferment-naturalnienaturalni

Druga książka to „Zdrowy ferment” (autorka: Donna Schwenk) – zawiera bardzo dużo przepisów i pomysłów na wykorzystanie sfermentowanej żywności. Zawiera nieco mniej wiedzy teoretycznej od „Sztuki fermentacji” ale także w sposób wyczerpujący wyjaśnia jaki wpływ i znaczenie mają produkty fermentacji na nasze zdrowie i samopoczucie.

zdrowy-ferment-donna-schwenk-pdf-sztuka-fermentacji-sandor-ellix-katz-ksiazka-siej-ferment-naturalnie-naturalni

Wiele informacji na ten temat znajdzie także w internecie, zarówno polsko i angielsko języcznym.

Wkrótce ukaże się także mój poradnik PDF pod tytułem „Siej ferment!, w którym skupiam się na bardzo praktycznym podejściu do procesu fermentacji. W tym poradniku pokazuję jak proste a jednocześnie niezwykle ważne jest  samodzielne przygotowywanie wszelkiego rodzaju kiszonych warzyw, owoców, napojów, itp. Poradnik będzie można pobrać TU (kliknij ten link) >>

Jeśli chcesz zdobyć praktyczną wiedzę na temat kiszenia i fermentacji to zapraszam na nasze warsztaty (LINK do kalendarza naszych warsztatów)

siej ferment sztuka fermentacji sandor ellix katz pobierz pdf podstawy fermentacji warzyw i owocon naturalnienaturalni