Sosna to jedno z najpowszechniej występujących drzew iglastych w naszym kraju. Wiosna to moment kiedy możemy wykorzystać młode pędy sosny. Zanim z pędów rozwiną się igły (liście) sosnowe możemy ich użyć do przygotowania syropu sosnowego.

Właściwości syropu sosnowego

Młode pędy sosny są bogate w olejki eteryczne, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne oraz różne dobroczynne substancje, które sprawiają, że syrop taki działa:

  • przeciwzapalnie,
  • wykrztuśnie,
  • rozgrzewająco,
  • rozkurczająco i moczopędnie,
  • wspomaga apetyt.

Szczególnie przydatny będzie przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych i nieżytach górnych dróg oddechowych takich jak; kaszel, katar, chrypka.

Przepis na domowy syrop sosnowy.

Składniki:

  • pędy sosny
  • cukier
  • spirytus (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Przygotuj czysty słoik.
  • Pędy sosny możesz pokroić aby wydobyć z nich więcej soku.
  • Dobrze jest je najpierw spryskać spirytusem i zostawić na kilka godzin aby łatwiej puściły soki.
  • Następnie wkładamy do słoika warstwami i przesypujemy cukrem (na kilogram pędów niecały kilogram cukru). Do słoika możesz też wlać trochę spirytusu.
  • Słoik zakręć i postaw w ciepłym miejscu (np. na nasłonecznionym parapecie) na 3-4 tygodni.
  • Co jakiś czas możesz odkręcić zakrętkę i przemieszać zawartość tak aby cały cukier się rozpuścił.
  • Po 3-4 tygodniach odcedzić.

 

Pamiętaj aby nie zrywać za dużo pędów z jednego drzewa. Lepiej pozrywaj pędy z wielu drzew aby nie osłabić za bardzo jednego.