Suszenie to chyba najprostszy sposób na przechowywanie warzyw, owoców, ziół itp. W wielu pierwotnych kulturach suszenie było jednym z podstawowych sposobów konserwowania żywności i przygotowywaniu zapasów na zimę. Poza suszeniem warzyw i owoców można także suszyć mięso i ryby. Odpowiednio przyprawione, a często dodatkowo uwędzone, suszone mięso stanowi znakomity prowiant na długie wędrówki. Ususzyć można praktycznie wszystko. Poprzedniej zimy zajadaliśmy się suszonymi jabłkami, śliwkami i pomidorami. W tym roku mamy już ususzoną paprykę, czarne porzeczki i sporo ziół (mięta, skrzyp polny, liście malin, rumianek, itp.)

suszenie zywnosci miesa suszarka do grzybow owocow warzyw allegro sklep naturalnienaturalni

Suszyć można na wiele sposobów:

  • bezpośrednio na słońcu
  • w suszarce do owoców
  • w piekarniku
  • na kaloryferze
  • w specjalnych suszarniach

suszarka do grzybow owocow warzyw allegro sklep gdzie kupic opinie naturalnienaturalni

Tak czy inaczej jest to świetny sposób na przygotowanie zdrowych zapasów i przekąsek na zimowe dni.

Na zdjęciach poniżej suszone owoce, churchkhele (nawlekane na nitki orzechy oblane zagęszczonym sokiem z owoców) i tkemali (placki z wysuszonego soku owocowego) na gruzińskim targowisku w Batumi.

Tanich noclegów w Gruzji szukaj na AirBnB (kliknij tu).