Strona Startowa

Najnowsze wpisy:

Historia człowieka lodu – Wim Hof – Becoming The Ice Man

Minęło już ponad półtora roku kiedy zobaczyłem film i usłyszałem historię Wima Hofa. Miałem już wtedy swoje pierwsze doświadczenie z zimowymi kąpielami, bieganiem boso po śniegu itp. Jednak podejście Wim'a do zimna i jego wpływu na nasz organizm zainspirowało mnie do...

czytaj dalej

Zimny prysznic – 7 największych zalet

Już od jakiegoś czasu (około roku) niemal codziennie zamiast kurka z ciepłą wodą odkręcam ten z zimną. Na początku było to w ramach przygotowania do morsowania ale z czasem stało się to dla mnie czymś całkowicie naturalnym. Nie znaczy to że myję się tylko w zimnej...

czytaj dalej

Rewelacyjne kokosowe kulki mocy !

Ostatnio zainspirowana przekąskami u znajomego, zaczęłam robić kokosowe kulki mocy. Są świetne, jako przekąska, zdrowe, bez cukru, po prostu sama moc kokosa! 🙂 I co najważniejsze, są sycące, co fajnie nam się będzie sprawdzać w wiecznej drodze. Work and travel! Co...

czytaj dalej

Rejuvelac – napój probiotyczny z fermentowanych kiełków

Rejuvelac to napój pełen probiotycznych bakterii ze sfermentowanych kiełków. Jest to jeden z wielu sposobów na odnowę i wzbogacenie swojej flory bakteryjnej jelit. Najczęściej rejuvelac przygotowuje się z ziaren pszenicy, jęczmieniu i żyta. Ale można także użyć komosy...

czytaj dalej

Oczyszczanie i uzdatnianie wody – szungit + kryształ górski

Odkąd pamiętam to zazwyczaj piłem wodę prosto z kranu. Zazwyczaj bo czasami taka wodo była po prostu nie dobra - w zależności od ujęcia i stanu instalacji wodociągowej.  Kiedyś też wydawało mi się, że woda mineralna z butelki jest dobra i zdrowa i chętnie sięgałem po...

czytaj dalej

Maść magnezowa na zmęczone i obolałe mięśnie i stawy

Po pierwszych eksperymentach z oliwą magnezową zastanawiałem się jak ułatwić nanoszenie jej na ciało. Można spryskiwać lub smarować skórę oliwą magnezową ale szukałem lepszego sposobu. Zrobiłem więc maść (krem) na bazie maceratów ziołowych z dodatkiem oliwy...

czytaj dalej

Karob – coś więcej niż naturalny słodzik

Ostatnio odkryliśmy i przetestowaliśmy karob (czyli mączkę chleba świętojańskiego).  Karob (szarańczyn strączkowy) występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej. Przebywając na Cyprze (na początku XX wieku karob był głównym towarem eksportowym Cypru)...

czytaj dalej

Kiszona kapusta – przepis

Dziś ukisimy kapustę nowym sposobem 🙂 W tamtym roku kisiliśmy w sposób szybszy, o którym możecie przeczytać >>> TUTAJ<<< , a w tym roku podpowiemy Wam, jak ukisić kapustę, żeby nie chodzić kolo niej i nie zaglądać do niej codziennie 😀 To coś w sam...

czytaj dalej

Jesienna herbatka z dzikiej róży i głogu

Pierwsze jesienne przymrozki to dobra pora na zbieranie owoców dzikiej róży i głogu. Warto zebrać te rosnące dziko i powszechnie występujące owoce i korzystać z nich przez całą zimę. Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie tych owoców jest zalanie ich...

czytaj dalej

WARSZTATY! WARSZTATY!

WARSZTATY! WARSZTATY!

NaturalnieNaturalni w mediach

NaturalnieNaturalni w mediach

Komentarze

Maście i kremy

Maście i kremy

KOMBUCHA – starter

KOMBUCHA – starter

wosk pszczeli utarty

wosk pszczeli utarty

Żyworódka – sadzonka

Żyworódka – sadzonka

okulary ajurwedyjskie

okulary ajurwedyjskie

Cotygodniowa dawka inspiracji...

Zapisz się aby otrzymywać cotygodniową dawkę inspiracji.

Dostaniesz informację o najnowszych wpisach na naszym blogu i ciekawostkach informacjach.

    Super, udało się :) Teraz sprawdź swoją skrzynkę mailową i potwierdź swój adres e-mail.