Czym dokładnie jest kombucha?

Legendy mówią, że to eliksir długowieczności starożytnych spożywany przez tysiące lat przez ludzi na całym świecie.

Technicznie rzecz ujmując, jest to fermentowany napój zdrowotny wyprodukowany z pożywki herbaty i cukru, do którego dodawana jest kultura bakterii nazywana SCOBY – Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts – Symbiotyczna Kultura (Hodowla) Bakterii i Drożdży.

grzyb herbaciany kombucha kombucza poradnik jak hodowac skutki uboczne sklep gdzie kupic scoby

Kombucha NIE jest panaceum i lekarstwem na na wszystko!

Kombucha tak naprawdę niczego nie leczy. Organizm każdego z nas ma olbrzymie możliwości regeneracji i samoleczenia. Jednak codziennie jesteśmy otoczeni i narażenie na działanie toksyn i trucizn w powietrzu, pożywieniu, wodzie, kosmetykach, „lekarstwach”, itp. Powoduje to osłabienie naszego układu immunologicznego.

Działanie kombuczy jest takie „cudowne” ponieważ pomaga ona naszemu organizmowi powrócić do równowagi i odbudować naturalny układ odpornościowy. Kombucha dostarcza naszemu organizmowi małe porcje niektórych kwasów i enzymów, które są kluczowe dla funkcjonowania organizmu, a których często mu brakuje.  Dzięki takiej pomocy organizm może działać wydajniej i leczyć się sam w sposób naturalny.

Kombucha ma działanie adaptogenne co oznacza, że przywraca równowagę w organizmie i chroni go przed stresogennymi czynnikami w środowisku. Tak więc, w zależności od tego, co konkretnie potrzebuje Twój organizm, kombucha działa w taki sposób aby przywrócić go do równowagi. Na przykład jedni, pijąc kombuchę, mogą schudnąć a inni przybiorą na wadze. 

Czy działanie kombucha ma efekty uboczne?

Możesz sobie zadać pytanie czy picie kombuczy spowoduje u Ciebie skutki uboczne. Na co dzień większość z nas spożywa bardzo mało (albo wcale) sfermentowanych pokarmów dlatego uzasadniona wydaje się obawa, że zmiana diety wywoła zmiany (pozytywne i negatywne). Dobrą wiadomością jest to, że ci którzy piją kombuchę mówią, że negatywne skutki kombuchy (których tylko niewielki procent z nich doświadcza) tymczasowe, podczas gdy korzyści z picia kombuchy  zwiększają się z czasem i są zauważalne przez niemal każdego.

Biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle głowy to są efekty uboczne jakich możesz się spodziewać. Jeśli tak będzie to sktutki będą jedynie tymczasowe i po kilku dniach wszystko powinno wrócić do normy a Ty zaczniesz odczuwać dobroczynne skutki działania kombuchy. Jeśli jednak poczujesz się bardzo źle to odstaw napój na 2-3 a potem zacznij go pić ponownie.

Wszelkie skutki uboczne wynikają wyłącznie z toksyn zgromadzonych w naszym organizmie, których kombucha pomaga ci się pozbyć. Duże ilości uwalnianych toksyn mogą spowodować, że przez pewien czas będziesz odczuwać nieprzyjemne skutki, pamiętaj jednak, że jest to proces przejściowy.

Dawkowanie

Aby stopniowo przyzwyczaić organizm do picia kombuczy najlepiej jest zacząć od małych ilości. Większość publikacji dostępnych w internecie podaje aby zaczynać od 1-2 łyżek dziennie. Ja jednak po wypiciu pierwszych kilku łyków, wypiłem całą szklankę, ponieważ tak bardzo zasmakował mi ten napój. Pierwszego dnia miałem lekką biegunkę a kolejnego już nie miałem żadnych skutków ubocznych. Obecnie wypijam szklankę lub dwie kombuczy dziennie bez żadnych efektów ubocznych.

Pijąc kombuchę należy pamiętać aby pić dużo płynów aby  ułatwić organizmowi detoksyfikację wywołaną przez kombuchę.

Kto może hodować kombuche?

Jeśli potrafisz zaparzyć herbatę to będziesz umiał przygotować napój z kombuchy. Wystarczy, że na początek uważnie przeczytasz przepis, przygotujesz wszystko i zostawisz. Po kilku dniach napój będzie gotowy. Kiedy kilka razy przygotujesz własną kombuchę, cały proces przygotowania będzie naturalny i będziesz wykonywać go z łatwością z jaką zaparzasz herbatę.

Gzie szukać więcej informacji o kombuczy?

Dla osób bardziej zainteresowanych hodowlą i właściwościami grzyba herbacianego polecam książki:

Kombucza. Cudowny grzyb. Podręcznik podstawowy  Tietze Harald

Kombucza. Cudowny grzyb. Zastosowanie w terapii naturalnej  A. I M. Bartholomew

Kombucha. Cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach  Gunther W. Frank

Kombucha: Drink this Wonderful Probiotic Tea for Immune Support, Digestive Health, and Detox Cleansing Allison Edwards

Kombucha Revolution: 75 Recipes for Homemade Brews, Fixers, Elixirs, and Mixers Stephen Lee

The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from Around the World Sandor Ellix Katz przedmowa: Michael Pollan

KOMBUCHE możesz kupić w naszym sklepie >>kliknij tu<<