Pieprz cayenne (chili) ma bardzo wiele korzystnych właściwości i zastosowań. Jedną z jego właściwości jest zmniejszanie bólu i działanie mocno rozgrzewające. Dlatego bardzo dobrze nadaje się do przygotowania maści na bóle reumatyczne, bóle mięśni i stawów, nerwobóle a nawet na siniaki i stłuczenia. Swoje przeciwbólowe działanie chili zawdzięcza kapsaicynie, która blokuje neuroprzekaźniki odpowiedzialne za odczuwanie bólu.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek (lub inny dobrej jakości olej)
  • 4 czubate łyżeczki zmielonego chili
  • 1/8 szklanki (około 25g) wosku pszczelego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj macerat ze sproszkowanego chili. >Przeczytaj podstawowe zasady produkcji maści TU<
  2. Odcedź chili od oleju przez gęstą gazę lub ściereczkę.
  3. Utrzyj wosk na tarce.
  4. Na dno garnka włóż ściereczkę i nalej wody. Do tego wstaw naczynie z przygotowanym maceratem i woskiem pszczelim.
  5. Powoli podgrzewaj całość mieszając olej aż do rozpuszczenia się w nim wosku.
  6. Olej z woskiem przelej to niskich słoiczków lub innych pojemników i poczekaj aż zastygnie.
  7. Gotowe.

Uwagi!

Uważaj aby maść nie dostała się do oka lub skaleczenia bo może spowodować nieprzyjemne pieczenie.

rozgrzewajaca masc na bole reumatyczne miesni siniaki stawy przepis skladniki naturalnienaturalni