Rejuvelac to napój pełen probiotycznych bakterii ze sfermentowanych kiełków. Jest to jeden z wielu sposobów na odnowę i wzbogacenie swojej flory bakteryjnej jelit. Najczęściej rejuvelac przygotowuje się z ziaren pszenicy, jęczmieniu i żyta. Ale można także użyć komosy ryżowej, gryki, quinoa, lub poeksperymentować i pomieszać różne ziarna albo dodać jeszcze innych nasion.

Jak zrobić rejuvelac?

Etap pierwszy – przygotowanie kiełków:

  • Szklankę wybranych nasion zalej wodą na 6-8 godzin.
  • Odlej wodę, wypłucz nasiona.
  • Nasiona umieść w misce lub słoiku i przykryj gazą lub ściereczką (tak aby był dostęp powietrza).
  • Płucz nasiona 2-3 razy dziennie.
  • Po 2-3 dniach kiełki powinny być gotowe.

rejuvelac probiotyczny napoj ze sfermentowanych kielkow zboz naturalnienaturalni

Etap drugi – fermentacja:

  • Kiełki zalej 1 litrem wody.
  • Naczynie przykryj gazą lub ściereczką (tak aby był dostęp powietrza).
  • Pozostaw na 24-48 godzin w ciepłym miejscu.
  • Odlej płyn i przechowuj w lodówce (można go przechowywać do 7 dni).
  • Pozostałe kiełki ponownie zalej 1 litrem wody – drugi nastaw.
  • Po 24 godzinach będzie gotowa druga porcja napoju.

rejuvelac probiotyk ze sfermentowanych kielkow zboz naturalnie naturalni

Jak smakuje rejuvelac?

Napój smakuje bardzo świeżo z wyczuwalnym posmakiem cytrynowym. Gotowy napój można pić bezpośrednio lub wykorzystać go jako dodatek do koktajli, zup, deserów, itp.

rejuvelac probiotyczny napoj ze sfermentowanych kielkow zboz naturalnie naturalni

Szymon Odyjas

Szymon Odyjas

Life is a journey - enjoy it.
Szymon Odyjas