Rejuvelac to napój pełen probiotycznych bakterii ze sfermentowanych kiełków. Jest to jeden z wielu sposobów na odnowę i wzbogacenie swojej flory bakteryjnej jelit. Najczęściej rejuvelac przygotowuje się z ziaren pszenicy, jęczmieniu i żyta. Ale można także użyć komosy ryżowej, gryki, quinoa, lub poeksperymentować i pomieszać różne ziarna albo dodać jeszcze innych nasion.

Jak zrobić rejuvelac?

Etap pierwszy – przygotowanie kiełków:

  • Szklankę wybranych nasion zalej wodą na 6-8 godzin.
  • Odlej wodę, wypłucz nasiona.
  • Nasiona umieść w misce lub słoiku i przykryj gazą lub ściereczką (tak aby był dostęp powietrza).
  • Płucz nasiona 2-3 razy dziennie.
  • Po 2-3 dniach kiełki powinny być gotowe.

rejuvelac probiotyczny napoj ze sfermentowanych kielkow zboz naturalnienaturalni

Etap drugi – fermentacja:

  • Kiełki zalej 1 litrem wody.
  • Naczynie przykryj gazą lub ściereczką (tak aby był dostęp powietrza).
  • Pozostaw na 24-48 godzin w ciepłym miejscu.
  • Odlej płyn i przechowuj w lodówce (można go przechowywać do 7 dni).
  • Pozostałe kiełki ponownie zalej 1 litrem wody – drugi nastaw.
  • Po 24 godzinach będzie gotowa druga porcja napoju.

rejuvelac probiotyk ze sfermentowanych kielkow zboz naturalnie naturalni

Jak smakuje rejuvelac?

Napój smakuje bardzo świeżo z wyczuwalnym posmakiem cytrynowym. Gotowy napój można pić bezpośrednio lub wykorzystać go jako dodatek do koktajli, zup, deserów, itp.

rejuvelac probiotyczny napoj ze sfermentowanych kielkow zboz naturalnie naturalni