O właściwościach octu jabłkowego (kliknij TU aby przeczytać) pisaliśmy już na tym blogu. Poza tym, że ocet ma wiele właściwości leczniczych, ja bardzo lubię pić wodę z octem jabłkowym – znakomity napój, polecam spróbować. A do tego najlepiej zrobić własny ocet, ponieważ dzięki temu będziesz mieć pewność co zawiera, będzie niepasteryzowany i po prostu zdrowy. (p.s. To co w sklepie można kupić za kilka złotych pod nazwą „ocet jabłkowy” nie przypomina go nawet – przeczytaj sobie skład na butelce. Prawdziwy organiczny ocet jabłkowy jest naturalnie mętny i kosztuje kilkanaście złotych za 0,5 do 1l )

Jak powstaje ocet? Podczas fermentacji owoców powstaje alkohol. Gdybyś chciał aby z takich owoców powstało wino należy założyć rurkę fermentacyjną aby odciąć dopływ powietrza (tlenu). Ocet powstaje podczas fermentacji z dostępem tlenu. Powstały alkohol jest przetwarzany przez bakterie tlenowe (Acterobacter) i drożdże na kwas octowy. Czyli ocet jabłkowy to zepsute wino jabłkowe, ot cała filozofia.

Co jest potrzebne do zrobienia octu?

  • jabłka lub ogryzki, obierki z jabłek
  • trochę cukru (od 0,5 do 1 szklanki na 1 litr wody)
  • szklane naczynie
  • woda
  • gaza lub ściereczka do przykrycia

Jak zrobić ocet jabłkowy krok po kroku?

  • naczynie dokładnie wymyj i wyparz
  • dokładnie umyte i pokrojone jabłka (i/lub skórki i ogryzki) wrzuć do naczynia
  • do przegotowanej wody dodaj cukier – im słodsze owoce tym mniej potrzeba cukru
  • zalej jabłka wodą z cukrem
  • przykryj naczynie ściereczką lub gazą i owiń gumką lib sznurkiem aby muszki nie dostały się do środka
  • odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na 2 do 4 tygodni
  • po tym czasie przecedź jabłka i przelej ocet do butelek

ocet jablkowy przepis jak zrobic wlasciwosci zastosowanie organiczny sjklep gdzie kupic apple cider vinegar naturalnie naturalni

Wskazówki

  • zostaw kilka centymetrów wolnego do krawędzi naczynia – przez pierwsze kilka dni owoce będą intensywnie fermentować i będą podnosić się do góry
  • przez pierwszy tydzień lub dwa codziennie mieszaj owoce i pilnuj żeby nie wystawały ponad wodą – jeśli za długo będą wystawać to zaczną gnić i popsują ocet
  • możesz przycisnąć owoce czymś ciężkim aby nie wypływały na powierzchnię – możesz użyć szklanki lub małego słoika wypełnionego wodą
  • jak poznać czy ocet jest już gotowy – najlepiej zrobić to wąchając go, na początku będzie czuć alkohol a kiedy ocet będzie gotowy poczujesz charakterystyczny kwaśny (octowy) zapach
  • czas potrzebny na zrobienie octu zależy od temperatury (im cieplej tym proces przebiega szybciej) i od ilości cukru (zawartego w owocach i tego który dodałeś)
  • gotowy ocet można przechowywać przez kilka tygodni (najlepiej w lodówce) – z czasem będzie się robił coraz bardziej kwaśny
  • aby dłużej przechować ocet można go zapasteryzować podgrzewając do temperatury 60C – ale uważaj aby nie przekroczyć temperatury 71C bo wtedy kwas octowy wyparuje a cet straci swoje właściwości
  • do mieszania używaj najlepiej drewnianych (ewentualnie plastikowych) łyżek – metal reagując z kwasem octowym może popsuć smak octu
  • ocet możesz zrobić z dowolnych owoców nie tylko jabłek

Nie podaję tu szczegółowych ilości co do grama bo fermentacja, robienie octu, kiszenie warzyw i owoców oraz robienie kombuczy to bardziej sztuka niż nauka ścisła. Kieruj się intuicją a proporcje dobieraj „na wyczucie”. Po kliku próbach na pewno znajdziesz swój własny przepis.