Podstawowy przepis na kombuczę:

2 litry wody – ja korzystam ze zwykłej kranówki ale jak w twoim kranie płynie woda kiepskiej jakości to lepiej użyć wody filtrowanej lub mineralnej, niegazowanej.
160 gramów cukru – ok. 1 szklanka
2 łyżeczki herbaty czarnej lub zielonej lub 3 herbaty expresowe – ważne aby herbata nie była aromatyzowana i nie zawierała dodatków smakowych.
1 zdrowy grzyb kombuczy
200 ml podstawowego wywaru jako startera(zaczynu) – jeśli go nie masz to możesz dodać 2 łyżki octu winnego.

To są podstawowe proporcje do przygotowania kombuczy. Do swojej pierwszej kombuchy najlepiej będzie jak zastosujesz takie proporcje ale nie musisz przygotowywać tego z aptekarską dokładnością. Później możesz trochę poeksperymentować lub po prostu przygotowywać napój „na oko” jak ja to robię zazwyczaj.

Co jest potrzebne do przygotowania kombuczy?

Naczynie na kombuczę – najlepiej nadają się szklane, z porcelany lub fajansu (miska, duży słoik, lub małe akwarium – tak ja hoduję kombuche w akwarium 🙂 Jeśli nie masz szklanego naczynia to może być plastikowe, ale należy zadbać aby plastik był dobrej jakości i przeznaczony to produktów spożywczych. Aby szybko wyrosnąć, kultura kombuczy potrzebuje dużej powierzchni, dlatego też naczynie powinno mieć możliwie dużą średnicę i nie być zbyt wysokie.

Naczynie do zaparzenia herbaty – może to być czajniczek do herbaty lub zwykły garnek.

Gaza lub ściereczka do przykrycia naczynia.

Lejek i sitko – do przelewania gotowego napoju.

jak zrobic kombuche przepis na kombucze naturalne oczyszczanie organizmu naturalnie naturalnie

Kombucza krok po kroku:

  1. Zaparz herbatę.
  2. Przecedź ją przez sitko lub wyjmij torebki (jeśli używasz herbaty ekspresowej)
  3. Dodaj pozostałą ilość wody.
  4. Dodaj cukier i wymieszaj go aby całkowicie się rozpuścił.
  5. Poczekaj aż herbata z cukrem ostygnie do temperatury pokojowej (zbyt wysoka temperatura może zniszczyć kulture kombuchy).
  6. Dodaj zaczynu kombuchy lub octu winnego.
  7. Umieść „grzyba” w naczyniu.
  8. Nakryj naczynie gazą lub ściereczką i umocuj gumka.

Umieść naczynie w ciepłym i zacienionym miejscu (nie musi być w całkowitej ciemności ale nie może być bezpośrednio na słońcu). Idealna temperatura fermentacji to 23-28 stopni Celsjusza jeżeli będzie chłodniej to napój będzie fermentował nieco dłużej. Wytworzenie dobrze sfermentowanego napoju, zajmuje około 7-10 dni. Jednak w zależności od temperatury i klimatu w różnych rejonach czas ten może się nieco różnić.

Kiedy napój jest gotowy?

Po 4-5 dniach możesz zacząć próbować smak napoju – ja do tego używam słomki. Po kilku dniach powinna już być widoczna błona na powierzchni, która jest rozwijającą się nową kulturą kombuchy. Na początku napój będzie dość słodki a z czasem będzie zmieniał smak na lekko kwaskowy z delikatnym posmakiem jabłkowym. Mi najbardziej smakuje kombucha po ok. 8 dniach fermentacji. Jeśli wolisz bardziej kwaśny smak to poczekaj dodatkowy dzień lub dwa. Kiedy stwierdzisz, że napój jest gotowy możesz zlać go do butelek i nastawić nową hodowle.

Jak zakończyć fermentację kombuczy?

Kiedy stwierdzisz, że napój jest już gotowy należy zlać go do butelek (słoików lub innych naczyń) i nastawić nową hodowlę. Jak to zrobić:

  1. Delikatnie wyjmij „grzyba” kombuchy z naczynia i umieść go w miseczce kub plastikowym pojemniku.
  2. Przelej napój do butelek lub słoików przez sitko, gazę, lub filtr do kawy. Napój może być mętny i zawierać kawałki grzyba (w postaci przeźroczystych nitek) co jest całkowicie normalne (i nieszkodliwe) ale może wyglądać mało apetycznie.
  3. Napój wstaw do lodówki – schłodzony smakuje najlepiej.
  4. PAMIĘTAJ aby zostawić trochę zaczynu na kolejny nastaw.
  5. Jeśli grzyb ma brązowy nalot i plamy (to naturalne i normalne) to opłucz go delikatnie pod bieżącą zimną wodą.
  6. Zrób nowy nastaw i kontynuuj hodowlę.

co to jest kombucha jak hodowac przepis na kombucze naturalne oczyszczanie organizmu naturalnie naturalnie

KOMBUCHE możesz kupić w naszym sklepie >>kliknij tu<<

Uwagi i wskazówki

Zanim zaczniesz przygotowywać kombuchę pamiętaj aby dobrze umyć ręce aby do napoju nie dostały się niepożądane bakterie, które mogą zaburzyć proces fermentacji. Zanieczyszczona hodowla może mieć gorszy smak lub nie nadawać się do spożycia.

W lodówce proces fermentacji zwolni ale całkowicie się nie zatrzyma i jeśli będzie długo przechowywany to będzie coraz bardziej kwaśny powoli stając się octem. Tydzień to optymalny czas przechowywania gotowego napoju w lodówce.

Podczas przygotowywania kombuchy unikaj kontaktu napoju i grzyba z metalem. Metal w naczyniach stalowych wchodzi w reakcję z kwasami zawartymi w kombuchy i nie smakuje tak dobrze. Ewentualnie można stosować naczynia ze stali nierdzewnej. Najlepiej stosować naczynia i przybory szklane, plastikowe i drewniane.