Jedną z rzeczy bez której nie potrafię żyć ( 😉 ), a bez której niestety musiałam się obyć przez większość czasu, jest włoska cieniutka pizza, na chrupiącym spodzie… Jejku, jak ja uwielbiam pizzę 🙂 Jestem na prawdę wybredna jeżeli chodzi o pizze i jeżeli ma być nie za dobra, to wolę jej nie zjeść, niż zrazić do niej moje kubki smakowe 😀

Do tej pory dobrą pizzę jadłam we Włoszech, na Malcie i zdarzyło mi się trafić na dobrą pizzę w kilku miejscach w Polsce (nie będę robiła reklamy 😉 jeżeli chcecie wiedzieć, to piszcie maile 😛 ). Jednak daremne były próby zrobienia własnej, zdrowej pizzy w domowym piekarniku, która nie smakowałaby, jak chleb 😉 Wiele przepisów, które znalazłam nie miały nic wspólnego z włoską pizzą.

Na początek napiszę, że nie jestem specjalistą w żadnego rodzaju ciastach i jak mam się zabrać do wyrabiania, to podchodzę jak do jeża, więc to będzie na prawdę zaskakująco przyjemny przepis.

Moja kuzynka, która mieszka na stale we Włoszech podesłała mi przepis na włoską pizzę, którą da się upiec w domowym piekarniku… Hmmm, podchodziłam do tego sceptycznie. Najbardziej do tego, że zbiorę się w końcu do wyrabiania ciasta, a i tak wyjdzie z tego chleb 😀

Ale stało się! Zrobiłam i jestem pod wrażeniem! 😀 Szymon też !

Już piszę składniki… 🙂

Ciasto – autorstwa Katarzyny Gajek:

  • 300g mąki (ja dałam orkiszową)
  • 8g drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • troszkę soli i troszkę cukru

Dodatki…

  • dowolne 😀 – u mnie był to domowej roboty przecier pomidorowy, bundz, korbacze, pieczarki, szpinak, czosnek, ogórek kiszony, pomidor i czarne oliwki 🙂

 

To jest ilość ciasta na blachę – nie brytfankę. No i jak robić? Jak dla mnie już na samym początku schody… 🙂 Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, tak, żeby było nie za twarde – miękkie, ale nie ciapa… Jak ja przez to dałam rade przebrnąć, to każdy da 😀 Ilość wody trzeba regulować, bo wiadomo, każda mąka inaczej przyjmuje. Ale w końcu wyszła mi taka oto kuleczka… Nie za miękka i nie za twarda 😀

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor ogórek kiszony sos pomidorowy drożdże szpinak oscypek wędzony 2

Taką kuleczkę przykryłam szmatką i zostawiłam do czasu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie 🙂

W tym czasie poddusiłam na patelni szpinak z kilkoma ząbkami czosnku i z pieczarkami, lekko doprawiając solą i pieprzem.

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor ogórek kiszony sos pomidorowy drożdże szpinak oscypek pieczarki

Po około niecałej godzinie wyciągamy ciasto i rozciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia troszkę posmarowanym dowolnym olejem (po włosku powinna to być oliwa 😉 ).

Trochę mi to zajęło czasu, musiałam pocerować dziury, które się porobiły w trakcie rozciągania, ale po dobrych kilku minutach miałam taki oto ładny połatany placek 😀

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor ogórek sos pomidorowy drożdże szpinak

Teraz czekamy, aż placek nam trochę wyrośnie, a w tym czasie kroimy swoje składniki i włączamy nasz piekarnik na grzanie góra/dół  na maksymalna temperaturę, jaką mamy (u mnie to chyba jest około 280ºC) 🙂

Kiedy już pokroimy, placek powinien być już w sam raz, wiec smarujemy go domowym przecierem pomidorowym, posypujemy serem (u mnie bundz), na to wrzucamy resztę dodatków, nałożyłam szpinak z pieczarkami, plasterki pomidora, oliwek i ogórka kiszonego, na wierzch posypałam jeszcze korbaczami 🙂

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor ogórek sos pomidorowy drożdże

Tak przystrojoną pięknie pizzę wrzucamy NA SAM DÓŁ do rozgrzanego na full piekarnika na około 20 min. Wszystko zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać spód, żeby się nie przypalił. Ja swoją wyjęłam z piekarnika już po 18 minutkach, bo już była w sam raz 🙂

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor ogórek sos pomidorowy

Posypujemy oregano i zajadamy się!!! 🙂 Pyyyyyyszna!

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor ogórek

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki pomidor

Szymon stwierdził, że przyznaje mi certyfikat PP (Pieczenie Pizzy 😀 ) i mogę piec takie na obiadokolacje 🙂 Blacha robiła się pusta w oszałamiającym tempie, aż w końcu wszamaliśmy całą pizzę 😀 A ja już się zastanawiam kiedy zrobię kolejną 😉 SMACZNEGO! <3

naturalnie naturalni włoska pizza orkiszowa bundz korbacze oliwki

 

 

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)