Dziś przyszedł nam smak rano na bułeczki 🙂 Więc odrazu jak wstałam, zobaczyłam jaki asortyment mąk mamy w zanadrzu i postanowiłam coś z nich sklecić. Sugerując sie oczywiście przepisem na nasz chlebek na sodzie.

I takim sposobem uzbierałam 400 gram różnych mąk:

– 100 gr mąki ryżowej

– 100 gr mąki kokosowej

– 100 gr mąki sojowej

– 100 gr mąki owsianej

– około 50gr nasion chia

– około 50 gr babki płesznik

Do tego tak samo, jak do chlebka dołożyłam 2 łyżeczki sody oczyszczonej i 2 łyżeczki soli himalajskiej.

Wszystko wsypałam do garnka i wyrabiałam dolewając po trochu około 400 – 500 ml wody (lepiej maślanki, jeżeli macie – ja akurat nie miałam).

Kiedy już wszystko ładnie wyrobiło mi się ma jedną zwartą masę, uformowałam małe bułeczki – wyszło mi 12 sztuk 🙂

Układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy na wierzchu wodą i możemy porobić nacięcia nożem na wierzchu w celach dekoracyjnych 🙂

Bułeczki piekłam 25 min w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu trzeba pamiętać aby ułożyć je np. na ruszcie, żeby wystygły od spodu ładnie, a nie zaparowały.

Tadam! domowy chleb buleczki pelnoziarniste przepis skladniki jak zrobic naturalnienaturalni I zajadamy sie 🙂 Ja zjadłam jeszcze ciepłe.

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)