Dziś obiecany przepis na pasztet z soczewicy i bobu 🙂 Może nie do końca będzie to bób, ale skórki z niego, których ja nie jadam, więc cierpliwie składałam je przez cały sezon i mroziłam. Wiedziałam, ze mają dużo więcej zdrowych rzeczy niż sam bób i jakoś trudno mi było je wyrzucać 🙂 Zresztą wiedziałam, że będę dodawać je do pasztetu, bo pasztety, które robię są z reguły ze wszystkich warzyw jakie akurat mam pod ręką. To samo robię z nóżkami z kalafiora, gdyż po ugotowaniu zjadamy tylko różyczki, a grube „konary” można zamrozić i dorzucić do pasztetu 🙂 to samo z warzywami z rosołu…. itp. Możecie kombinować i wrzucać wszystko 🙂

Ja tym razem dodałam:

– 2 szklanki soczewicy (1 czerwonej i 1 żółtej)

– dużą cukinię

– 4 marchewki

– 4 cebule

– 2 pomidory

– skórki z obranego 1 kg bobu

– 4 czubate łyżki oleju kokosowego

– 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– czarnuszka do posypania

– sól, pieprz, kumin, kurkuma, garam masala, czosnek

 

Soczewicę gotowałam w 4 szklankach wody około pół godziny (aż zrobiła się z niej ciapa) z solą, kuminem i garam masalą. Jeżeli mało przyprawicie poszczególne składniki będzie okazja doprawić pasztecik podczas miksowania 🙂

Wszystkie warzywa – oprócz pomidorów – drobno pokrojone wrzucamy na patelnie i  z dodatkiem oleju podsmażamy i dusimy do średniej miękkości razem z przyprawami.

Następnie mieszamy ze sobą ugotowaną soczewicę i warzywa, czekamy, aż wystygnie, dodajemy pokrojone pomidory, siemię lniane i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Gdybyście mieli za dużo skórek z bobu, to można dolać trochę wody (około pół szklanki), żeby ładnie się blendowało. Próbujemy pasztet, jeżeli za mało doprawiliśmy, to jeszcze mamy okazję 🙂

Przekładamy do wyłożonej papierem brytfanki i pieczemy 50min w temperaturze 180ºC.

pasztet warzywny przepis jak zrobic soczewica bob marchew zdrowa kuchnia naturalnie naturalni

Kiedy pasztet wystygnie, można go łatwo pokroić i nawet pozamrażać. Ja tak robię, bo zawsze jak już coś robię, to w dużych ilościach 🙂

pasztet warzywny przepis jak zrobic soczewica bob marchew zdrowa kuchnia naturalnienaturalni

Smacznego 🙂

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)