Dziś przygotujemy przepyszną pastę z fasoli, która zebrała mnóstwo pochwał, więc postanowiłam zamieścić przepis 🙂 Może nie jest zbyt kolorowa i zachwycająca wyglądem, ale uwierzcie „niebo w gębie” i znika bardzo szybko…., a to chyba dobry znak 😉

 

Przygotujcie sobie:

  • 3-4 szklanki fasoli (ilość zależy od tego ile chcecie przygotować)
  • 1 dużą cebulę (lub dwie mniejsze)
  • 1 duże jabłko (ze skórką)
  • przyprawy – pieprz, sól, cząber, majeranek, kminek

 

Fasolę zalewamy na noc wodą, żeby ładnie nam namokła i szybko się ugotowała 🙂 Gotujemy ją w małej ilości wody, żeby tylko przykrywało fasolę, wrzucamy wszystkie przyprawy, jeżeli będzie mało zawsze możemy dosypać w trakcie, albo bezpośrednio do pasty.

Na patelnię z olejem kokosowym wrzucamy pokrojoną drobno cebule i jabłko starte na grubej tarce. Smażymy to z odrobina soli, aż będzie miało ładny złoty (przypieczony) kolor 🙂

 

Kiedy fasola już jest miękka, odlewamy większość wody i miksujemy ją blenderem lub w robocie kuchennym na gładką masę. Jeżeli jest zbyt sucha możemy dodać jeszcze trochę tej odlanej wody, w której się gotowała. Następnie dodajemy do niej przesmażoną cebulkę z jabłkiem i dokładnie mieszamy. Możemy jeszcze trochę doprawić.

 

Taka pastę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby się ładnie „przegryzła” i zajadamy najlepiej ze swoim chlebkiem 🙂

Smacznego! 🙂

naturalnie naturalni wege vege smalec pasta z fasoli cebula jabłko majeranek

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)