Olej kokosowy to kolejna cudowna i naturalna rzecz, którą koniecznie musicie mieć w domu. Pierwszy raz zaczęłam z niego korzystać w kuchni, kiedy to przywiozłam z Indii większą jego ilość. Wtedy dowiedziałam się, że to jedyny z olejów, który się nie pali podczas pieczenia, bo jego temperatura spalania to ponad 400°C. Zaciekawiło mnie w Indiach to, że ten sam olej kokosowy stał w dziale spożywczym obok innych olejów i w dziale kosmetycznym. Okazało się, że w Indiach stosują go jako odżywkę do włosów, jako balsam do ciała (jako że się nie spala doskonale chroni skórę i włosy przed słońcem), zaczęłam się więc tym interesować. Kiedy mieszkaliśmy u jednej z rodzin, którzy mieli swoją farmę kokosów dowiedzieliśmy się, że kokos jest nazywany „drzewem życia”. W tym wpisie skupię się tylko na oleju kokosowym, ale tak naprawdę całe drzewo wymaga tu uwagi.

I tak po powrocie do Polski olej kokosowy zaczął zajmować coraz wyższe miejsce w naszym domu. Zaczęliśmy szukać, czytać, żeby poznać jak najwięcej zastosowań tego cuda. Oprócz oczywistego zastosowania w kuchni, bardzo szybko zakotwiczył się w łazience. Moja ulubiona pasta do zębów składa się w 50% z oleju kokosowego. Nie wyobrażam sobie zmywania makijażu czymś innym niż olejem kokosowym, poza tym oprócz funkcji demakijażu służy mi odrazu jako krem do twarzy. Skóra na drugi dzień jest rewelacyjna i nawilżona, a po pewnym czasie stosowania zauważyłam, że zmarszczki się wygładziły.

Olej kokosowy jest jedynym tłuszczem roślinnym nasyconym, a to znaczy że nawet w wysokiej temperaturze nie wytwarza tych złych dla naszego organizmu wolnych rodników. Jest całkowicie naturalny i nietoksyczny. Najlepsza wersja oleju kokosowego to zimnotłoczony nierafinowany. Oczywiście cena jest też wyższa, dlatego ja wybrałam złoty środek i w kuchni używam tego tańszego, a do twarzy jako, że mniej się zużywa kupuję sobie bardziej ekskluzywny. 🙂

olej kokosowy wlasciwosci zastosowanie nierafinowany na zimno naturalne kosmetyki zdrowa kuchnia naturalnie naturalni

Poszczególne sposoby używania olejku kokosowego opiszę w kolejnych wpisach, a teraz wymienię (chociaż nie wiem czy uda mi się wymienić wszystko) jakie może mieć zastosowanie.

– Zwiększa energię i wytrzymałość, wystarczy 1 łyżeczka zamiast napoju energetycznego.

– Można dodawać do kawy, herbaty, szejków z owoców i wody

– Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – także tych z pokarmów.

– Stosowany jako zamiennik masła, oleju.

– Na jego bazie można przygotować wegański smalec.

– 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt (tłuszcz wspomaga produkcję hormonu odpowiedzialnego za ruch pokarmu przez przewód pokarmowy).

– Idealny jako krem, maseczka

– Można go używać do płukania ust olejem (kuracje oczyszczające organizm z toksyn)

– Olejowanie włosów i skóry głowy, idealny przy problemach z łupieżem, rozdwojonymi końcówkami

– Uniwersalny krem do ciała, twarzy, ust, rąk, na popękane pięty, szorstkie kolana i łokcie

– Jako składnik do przygotowania dezodorantu, pasty do zębów, szamponu, mydła

– Sprawdza się jako olejek do masażu dla niemowląt i dorosłych

– Może być używany jako krem do golenia

– Usuwa makijaż, odżywiając przy tym skórę

– Pomoc przy wypryskach dzięki działaniu antybakteryjnemu

– Usuwa wosk po depilacji, oraz inne silne zabrudzenia

– Idealna maść na poparzenia (chłodzi, pomaga w gojeniu)

– Poprawia wydzielanie insuliny we krwi

– Pomaga w migrenach, bólach menstruacyjnych

– Pomocny w leczeniu ran, ukąszeń owadów, wysypkach, egzemach, ospie, różyczce i itp. zmianach skórnych

– Jest lekiem na problemy trawienne, leczy zgagę

– Leczy grzybicę, zmniejsza siniaki i opuchliznę

– Pomaga pozbyć się pasożytów z organizmu

– Leczy infekcje ucha, katar (posmarować wnętrze nosa), łagodzi ból gardła i chrypkę

– Jest naturalnym afrodyzjakiem, można go równiez zastosować jako naturalny lubrykant

– Zapobiega rozstepom, polecany do smarowania krocza przed porodem w celu zwiększenia elestyczności pochwy

– Zwiększa produkcję mleka u matek karmiących oraz wzbogaci jego skład

– Przynosi ulgę przy ząbkowaniu

– Leczy grzybicę okolic intymnych

– Można stosować u zwierzat lecząc zmiany skórne, podając do jedzenia, do stworzenia spray’u na pchły i kleszcze, odżywia sierść

– Służy do naoliwienia drzwi, strun w instrumentach

– Impregnuje drewno (deski do krojenia, drewniane sztućce, meble)

– Nabłyszcza skórę, metal, wnętrze samochodu

– Czyści pędzle z farb olejnych

I można by tak jeszcze długo wymieniać możliwości zastosowania tego cuda. Może macie jakieś sprawdzone sposoby, zapraszam do komentowania.

Ja będę systematycznie dodawała wpisy, gdzie pewnie nie raz pojawi się w składzie olej kokosowy. Zapisz się na newsletter, a żaden wpis Cię nie ominie 🙂

Źródło:

1. Własne doświadczenia

2. „Cud oleju kokosowego” B. Fife

3. http://cudownediety.blogspot.com/2014/01/cudowny-olej-kokosowy-do-czego-mozesz.html

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj