Yerba mate – pić czy nie pić?

Yerba mate to ciekawe alternatywa dla kawy czy herbaty. Dla jednych napój kultowy a dla innych po prostu inna herbatka ziołowa. Yerba to popularny i powszechnie pity napój w Ameryce Południowej, tak jak kawa i herbata w Europie. Oto kilka fajnych właściwości herbatki...

czytaj dalej

Kiszona kapusta – przepis

Dziś ukisimy kapustę nowym sposobem 🙂 W tamtym roku kisiliśmy w sposób szybszy, o którym możecie przeczytać >>> TUTAJ<<< , a w tym roku podpowiemy Wam, jak ukisić kapustę, żeby nie chodzić kolo niej i nie zaglądać do niej codziennie 😀 To coś w sam...

czytaj dalej

Kawowa kombucha

Jestem fanem kombuchy już od dawna. Przez ten czas przetestowałem już różne rodzaje herbaty i dodatki smakowe do kombuchy. Teraz nadszedł czas na kawową kombuchę. I okazało się, że kombucha z kawy też smakuje rewelacyjnie; zapach może być trochę mylący ale w smaku...

czytaj dalej

Kawowa kombucha

Jestem fanem kombuchy już od dawna. Przez ten czas przetestowałem już różne rodzaje herbaty i dodatki smakowe do kombuchy. Teraz nadszedł czas na kawową kombuchę. I okazało się, że kombucha z kawy też smakuje rewelacyjnie; zapach może być trochę mylący ale w smaku...

czytaj dalej

Kombucha – dodatki smakowe – pomysły i inspiracje

Kombucha smakuje od razu po zrobieniu a na gorące dni jeszcze lepsza jest z lodówki. Aby urozmaicić smak można także dodać do kombuchy świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub klika plasterków imbiru (imbir najlepiej pozostawić w kombuczy na kilka godzin aby uwolnił...

czytaj dalej

Kombucha dla biegaczy i sportowców

Przeglądając portale i serwisy dla sportowców można zauważyć, że coraz więcej osób włącza picie kombuchy do swojego planu treningowego jako naturalny napój izotoniczny i suplement diety. Poniżej znajdziesz podstawie zalety stosowanie kombuchy przez sportowców oraz...

czytaj dalej

Sekrety KOMBUCHY – kombucha jako panaceum na wszystko!

Czym dokładnie jest kombucha? Legendy mówią, że to eliksir długowieczności starożytnych spożywany przez tysiące lat przez ludzi na całym świecie. Technicznie rzecz ujmując, jest to fermentowany napój zdrowotny wyprodukowany z pożywki herbaty i cukru, do którego...

czytaj dalej

Naturalne filtry słoneczne – sposoby na zdrową opaleniznę

Zastanawia mnie dlaczego daliśmy sobie wmówić (jako społeczeństwo), że przed słońcem trzeba się chronić i stosować kremy z filtrami, aby uchronić się przed nowotworami skóry. Tak naprawdę najbardziej możesz sobie zaszkodzić nakładając na skórę wszelkiego rodzaju...

czytaj dalej

Syrop z młodych pędów sosny – przepis i właściwości.

Sosna to jedno z najpowszechniej występujących drzew iglastych w naszym kraju. Wiosna to moment kiedy możemy wykorzystać młode pędy sosny. Zanim z pędów rozwiną się igły (liście) sosnowe możemy ich użyć do przygotowania syropu sosnowego. Właściwości syropu sosnowego...

czytaj dalej

Truskawkowy krem do twarzy

Mając nieustającą nadzieję na nadejście lata, a także biorąc pod uwagę wymagania mojej przyjaciółki, na taśmę poszedł ostatnio krem na lato 🙂 Z racji tego, że coraz więcej osób prosi ostatnio o lekki krem na lato postanowiłam wziąć w obroty nowy emulgator z oliwy z...

czytaj dalej

Żyj jak rolnik – Niklas Kampargard

Kolejna książka przerobiona 🙂 Dziś na tapecie "Żyj jak rolnik - 100 sposobów, jak żyć w zgodzie z naturą" Niklas Kampargard. Jeżeli łaskawe życie kiedyś wyniesie nas na upragnione odludzie i będziemy żyć o własnych siłach, to mamy już swój pierwszy podręcznik...

czytaj dalej

CO NAS NIE ZABIJE – Scott Carney

Ja już mam skróconą wersję książki Scott'a Carney "CO NAS NIE ZABIJE" 🙂 Historia dziennikarza śledczego, który jedzie do Polski aby zdemaskować "szarlatana" stała się początkiem przygody. Takiego wyniku swojego śledztwa nie spodziewał się autor książki. W jaki sposób...

czytaj dalej

Cotygodniowa dawka inspiracji...

Zapisz się aby otrzymywać cotygodniową dawkę inspiracji.

Dostaniesz informację o najnowszych wpisach na naszym blogu i ciekawostkach informacjach.

    Super, udało się :) Teraz sprawdź swoją skrzynkę mailową i potwierdź swój adres e-mail.