Czym jest ocet (winny)?

Ocet powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu (zobacz opis w Wikipedii TU>). Albo mówiąc prościej jest to popsute wino. Czyli ocet powstaje w warunkach fermentacji tlenowej – czyli jest to fermentacja z dostępem powietrza. W początkowej fazie przy udziale bakterii i drożdży powstaje alkohol, który następnie jest przetwarzany na kwas octowy.

Jakie właściwości ma ocet winny?

Ocet posiada właściwości oczyszczające, tonizujące, odkażające, odchudzające i wiele innych – więcej o właściwościach octu przeczytasz TU (kliknij ten link) Ocet przywraca  właściwą florę bakteryjną jelit. Poza tym ocet przejmuje i wyciąga właściwości lecznicze składników (np. ziół) z których został zrobiony.

Z czego można zrobić ocet?

Ocet można zrobić z praktycznie wszystkiego co nadaje się do jedzenia czyli z warzyw, owoców, ziół (suszonych lub świeżych), herbaty (kombucha). Można do tego wykorzystać różne odpadki; ogryzki, skórki, pozostałości po wyciskaniu soków, itp.

Jak zrobić ocet? Przepis uniwersalny!

  • Wybrane składniki (owoce, warzywa lub zioła) rozdrobnij, pokrój lub zmiksuj.
  • Do przegotowanej wody dodaj cukier – ok 4 łyżek na każdy litr wody.
  • Składniki na ocet zalej osłodzoną wodą.
  • Jak masz już jakiś ocet to możesz dodać trochę (od kilku łyżek do szklanki) starego octu aby przyspieszyć proces.  Jeśli jeszcze nie masz octu to pomiń ten etap 🙂
  • Przykryj całość gazą, ściereczką lub talerzykiem – tak aby do środka nie dostały się muszki i zanieczyszczenia.
  • Mieszaj codziennie (najlepiej dwa razy dziennie) plastikową lub drewnianą łyżką – tak aby na powierzchni nie rozwinęła się pleśń.
  • Poczekaj 2-4 tygodni, przecedź i zlej do butelek.
  • Pij rozcieńczony z wodą lub dodawaj do potraw.

ocet jabłkowy warzywny owocowy ziołowy jak zrobić przepis składniki zalety zrób to sam diy naturalnie naturalni fermentacja kiszonki