SKŁADNIKI:

– kilo wiśni
– 0,7 litra wódki
– cynamon i wanilia
– 250g cukru
– 100ml wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Wiśnie starannie płuczemy w cieplej wodzie.
2. Pozbywamy się pestek, czyli fachowo mówiąc drylujemy uprzednio umyte owoce.
3. Jeżeli jesteś leniwy możesz pominąć punkt 2, wówczas wiśniówka będzie miała lekką goryczkę.
4. Do słoja wrzucamy wiśnie, a także cynamon oraz wanilie (proch lub laska – co kto lubi:)
5. Zalewamy wódka i odstawiamy w cieple i ustronne miejsce na 4 tygodnie.
6. Po miesiącu odcedzamy nasz wywar przy pomocy drobnego sitka.
7. Do gotującej wody wsypujemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia.
8. Gdy cukier przestygnie, wlewamy go do alkoholowego wywaru i dokładnie mieszamy.
9. Nalewka jest już gotowa, wystarczy przelać ja do butelki, tudzież pic od razu.

Mariusz

Mariusz

O alkoholu wie sporo 🙂
Mariusz

Latest posts by Mariusz (see all)