Antybiotyki są jednymi z najbardziej nadużywanych leków co powoduje obniżenie odporności, zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego i inne powikłania. Coś co kiedyś ratowało życie (dosłownie) teraz rujnuje zdrowie ludzi, którzy nierozsądnie korzystają i nadużywają antybiotyki.

Na szczęści istnieją równie silne naturalne antybiotyki, dzięki którym można pozbyć się większości infekcji.

naturalny antybiotyk przepis czosnek srebro koloidalne echinacea olej oregano miod manuka jogurt l+ jadwiga kempisty naturalnienaturalni

Najskuteczniejsze naturalne antybiotyki:

Czosnek

Czosnek jest stosowany w medycynie od tysięcy lat. Wykazuje bardzo silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

Dodawaj surowy czosnek do kanapek, jogurtu, sosów, past. Pamiętaj, aby stosować surowy czosnek ponieważ poddany obróbce cieplnej traci sporo swoich leczniczych właściwości.

Możesz też zrobić syrop z czosnku:

Zgnieć kilka ząbków czosnku i wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Odstaw na kilka godzin. Dodaj pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedź przez sitko.  W przypadku przeziębienia pij po łyżeczce co 1-2 godziny. Profilaktycznie pij 1 lub 2 łyżeczki dziennie. Przechowuj w lodówce

Srebro koloidalne

Srebro koloidalne było znane od dawna a w powszechnym użyciu stosowano go do 1938 roku (wprowadzenie antybiotyków znacznie ograniczyło jego stosowanie). Bakteriobójcze właściwości srebra znano już w starożytności. Żywność i napoje przechowywano w srebrnych naczyniach, co zapobiegało rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Srebro koloidalne  zabija ponad 650 rodzajów bakterii (w tym gronkowce), grzybów, wirusów. Drobnoustroje chorobotwórcze nie uodparniają się na cząsteczki srebra, jak to dzieje się w przypadku antybiotyków. Srebro koloidalne ma również działanie przeciwzapalne i regenerujące oraz zwiększa odporność organizmu. Kiedyś żywa była tradycja dawania dziecku na chrzest srebrnej łyżeczki, jako symbol bogactwa i szczęścia. I dziecko jak to dziecko, brało ją do buzi i bawiło się nią. Srebro koloidalne to roztwór wodny, w którym cząsteczki srebra rozmieszczone są równomiernie w całej jego objętości (ma postać dodatnich jonów zawieszonych w wodzie)

Jeżówka (echinacea)

Tradycyjnie była stosowana  Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, a Indianie stosowali jeżówkę jako zioło na ból zębów i gardła, na ukąszenia węży i owadów oraz na różnego rodzaju stany zapalne. Do Europy dotarła razem z osadnikami na początku XX wieku i początkowo traktowana była jako roślina ozdobna.

Obecnie tą roślinę stosuje się głównie w leczeniu przeziębień i grypy, ze względu na jej zdolność do niszczenia najbardziej niebezpiecznych bakterii. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się nalewkę, macerat, sok, maść, napar z ziela lub korzenia jeżówki.

Olej z oregano

Olej z oregano niszczy bakterie chorobotwórcze nie czyniąc szkody pożytecznym bakteriom. Ma również właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze rozkurczowe i przeciwutleniające.
Kluczem do działania oleju z oregano są fenole: tymol, karwakrol oraz terpeny (najbardziej skuteczny powinien zawierać co najmniej 70 procent karwakrolu).
Jak stosować:  zmieszaj olej z oregano z oliwą z oliwek (jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe) i dodawaj do potraw.

Jeśli nie masz takiego oleju to dodawaj do potraw świeże lub suszone liście oregano.

Możesz też zrobić samemu olej z oregano domowymi sposobami:

Świeże liście, łodyżki i kwiatki oregano umieść w słoiku, następnie zalej je olejem słonecznikowym (lub jakimś innym olejem – najlepiej tłoczonym na zimno). Umieść słoik kąpieli wodnej i powoli doprowadź do wrzenia wody. Pozostaw słoik z oregano i olejem w gorącej wodzie przez kolejne 10-15 min. Następnie wyjmij go z kąpieli, szczelnie zakręć i postaw w nasłonecznionym miejscu na ok 2 tygodnie (wstrząsając raz na kilka dni).

Po 2 tygodniach możesz już olej odcedzić z liści. Tak przygotowany olej przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Miód manuka

Miód manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających tereny Nowej Zelandii i Australii. Miód ten odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnej substancji antybakteryjnej– methyloglyoxalu (substancja ta występuje także w innych miodach ale w mniejszych ilościach). Każdy prawdziwy miód (nie tylko manuka) pochodzący z ekologicznej produkcji jest bardzo zdrowy i posiada niezwykłe właściwości lecznicze.

Właściwości lecznicze miodu: przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbiegunkowo, leczy wrzody żołądka, pomaga na przeziębienia i kłopoty z gardłem, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych . Zalecany  w stanach wyczerpania, osłabienia po operacjach, kuracjach antybiotykowych, przyspiesza rekonwalescencję, usuwa zmęczenie.

Master tonic (najmocniejszy naturalny antybiotyk)

To połączenie kurkumy, czosnku, cebuli, chrzanu, papryczki chili, imbiru w occie jabłkowym. Jest naturalnym lekarstwem (antybiotykiem) jakie warto przygotować sobie samemu. Można go stosować zarówno profilaktyczne oraz w leczeniu przeziębień >> Tu jest szczegółowy przepis na master tonic (kliknij) <<

naturalny antybiotyk master tonic dokladny przepis jak zrobic chrzan cebula czosnek imbir kurkuma chili ocet jablkowy receptura naturalnienaturalnipl

Szymon Odyjas

Szymon Odyjas

Life is a journey - enjoy it.
Szymon Odyjas