Przeglądając portale i serwisy dla sportowców można zauważyć, że coraz więcej osób włącza picie kombuchy do swojego planu treningowego jako naturalny napój izotoniczny i suplement diety. Poniżej znajdziesz podstawie zalety stosowanie kombuchy przez sportowców oraz konkretne padania i publikacje naukowe na temat kombuchy. Więcej praktycznych informacji o hodowli kombuczy znajdziesz na tym blogu tu: http://naturalnienaturalni.pl/tag/kombucha/

Kombucha a zdrowie kolan biegaczy

Badania wykazują, że enzymy zawarte w kombuczy pomagają organizmowi w odbudowie tkanek kolan. Temat ten jest przedmiotem poważnej dyskusji wśród szanowanych naukowców na całym świecie. Powszechna jest wiedza, poparta wieloma badaniami laboratoryjnymi, jest to, że właściwie przygotowana kombucha zawiera szereg substancji, które mogą bezpośrednio poprawić zdrowie stawów. Najważniejszym składnikiem jest kwas glukuronowy (odpowiedzialny również za silne właściwości detoksykacyjne kombuchy). Poza tym kombucha zawiera między innymi heparynę, kwas hialuronowy, glukozaminy. Enzymy te uważa się za odpowiedzialne za pomocne przy odbudowie tkanek ciała, zwłaszcza w kolanach.

Zalety stosowania kombuchy przez sportowców

Badania przeprowadzone na sportowcach w warunkach bardzo intensywnego stresu w czasie ich cykli treningowego wykazały, że sportowcy, którzy spożywali kombuchę zauważyli wzrost maksymalnych możliwości, wydajności, zwiększenie pojemności minutowej serca, poprawę funkcji układu pokarmowego i lepsze samopoczucie. Założenia teoretyczne mówią, że kombucha jest biostymulatorem, który jest w stanie zwiększyć wydolność tlenową i poprawić funkcje metaboliczne organizmu.

Publikacje naukowe o właściwościach kombuchy:

http://www.up.lublin.pl/files/foodscience/2014_newsy/11/2014.11.19_kombucha.pdf

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=17515042

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606004250

http://www.gaiaresearch.co.za/kombuchaglucuronicacid.html

Response Surface Methodology for Optimization of Glucuronic Acid Production Using Kombucha Layer on Sour Cherry Juice

http://www2.hcmuaf.edu.vn/data/lhquang/file/Tea1/Tea,%20Kombucha,%20and%20health.pdf

kombucha-SCOBY-pod-mikroskopem-kombucza-grzyb-herbaciany-badania-naukowe-wlasciwosci-skutki-uboczne

Kultura kombuchy pod mikroskopem elektronowym. Źródło: http://scienceblogs.com/oscillator/2011/02/04/microbial-landscapes/

KOMBUCHE możesz kupić w naszym sklepie >>kliknij tu<<